2023. december 23., 08:20

Négy bakai történetet hordott partra a Duna a Vízsodorta históriák legújabb epizódjaihoz - VIDEÓKKAL

A Pro Media Alapítvány támogatásával létrejött Vízsodorta históriák új évadának négy záró epizódját december 22-én nyilvános vetítés keretén belül mutatták be Bakán. 

Teltház a bakai Vízsodorta Históriák vetítésén
Teltház a bakai Vízsodorta históriák vetítésén
Fotó: Katona Tamás

A Vízsodorta históriák egyedi elképzelésű, párját ritkító, értékmentő dokumentumfilm-sorozat, amely mára akkora tömeget szólított meg, amelyre az alkotók sem számítottak.

Zalka Lóránt helytörténész, a projekt egyik alkotója szerint rendkívül felemelő érzés a fiatalabb generáció szemében elcsípni a felismerést elődeink áldozatvállalásáról. A Vízsodorta históriák nem titkolt célja, hogy a huszonnegyedik órában megszólított idős adatközlők emlékei a fiatalokat is gondolkozásra bírják. 

Videó:  ma7

Bertalan György, Baka polgármestere régebben követi a dokumentumfilm-sorozatot. Több vetítésen is részt vett és izgatottan várta, hogy Bakára kerüljön a sor. Mindenben az alkotók  rendelkezésére állt, biztosította a hátteret, hogy a forgatások zökkenőmentesen folyhassanak a Duna vize mellett. Sőt, az egyik epizódban még főszerepet is kapott. Elmondása szerint ezek a históriák mélyebb kötődést szőnek a szülőföld és az emberek szive közt. 

Videó:  ma7

Zemes Margit a tizenkét adatközlő egyike volt, aki igazi aranybányának számított a gyűjtések során, ugyanis nem csupán szavakkal, de dokumentumokkal is igazolni tudta a családját ért igazságtalanságokat, amelyekre most is fájó szívvel emlékszik vissza. 

Videó:  ma7

Boženík Judit és férje az egyik epizódban szerelmespárt alakítanak, majd a kitoloncolási jeleneteknél segítkeztek. Amint mondta, megrázó és felkavaró volt belegondolni, átérezni, majd eljátszani nagyapáink, dédapáink szenvedéseit és megaláztatásait. Mindenképpen fontosnak tartja, hogy az ilyen jellegű dokumentumfilmekből okuljon az utókor. 

Videó:  ma7
A Vízsodorta históriák ereje és hatása vitathatatlan, összekapcsol időset és fiatalt, feleleveníti a történelem fájó epizódjait, hogy a huszonnegyedik órában szolgáljon nekünk, itt maradt, megmaradt felvidékieknek példával. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.