2023. április 28., 18:00

Porrá lett falu, egy titokzatos költőnő, a háború és deportálás iszonya a Vízsodorta históriák nagykeszi epizódjaiban - VIDEÓKKAL

A Pro Media Alapítvány támogatásával létrejött Vízsodorta históriák új évadának következő négy részét április 26-án nyilvános vetítés keretén belül mutatták be Nagykesziben. 

A Vízsodorta históriák bemutatója Nagykesziben
Galéria
+18 kép a galériában
A Vízsodorta históriák bemutatója Nagykesziben
Fotó: Katona Tamás

A Vízsodorta históriák egyedi elképzelésű, párját ritkító dokumentumfilm-sorozat, amely mára akkora tömeget mozgat meg, amelyre az alkotók sem számítottak.

Zalka Lóránt helytörténész, a projekt egyik alkotója maga sem gondolta, hogy oktatófilmként hall majd vissza egy-egy epizódot, vagy, hogy nyelvjárási viszonylatban is vizsgálják majd a históriákat. 

Videó:  ma7

Nagykeszi polgármestere, Csóka Lajos a most vetített epizódok tökéletes hátszele volt. Csendben mozgatott mindent és mindenkit, hogy a nagykeszi epizódok is a korábbiakhoz hasonló színvonalban készülhessenek el. Kivette a részét a készülődésben, de szívesen mesélt a kamera előtt is Nagykeszi jellegzetességeiről.  

Videó:  ma7

Kulcsár Nándor, aki a szomszédos település iskolájának igazgatója volt négy évtizeden keresztül, 1978-ban gyűjtésbe kezdett. A környék településeinek történéseit, fontos mozzanatait szedte írásba, így az alkotók kincsként kezelték. 

Videó:  ma7

Az eddigi epizódok közül ezekben a részekben szerepelt a legtöbb gyerek, az egyik legfiatalabb közülük Vendégh Mira volt, akinek hatalmas élmény marad a forgatás. 

Videó:  ma7

Kósa Lőrinc, a Vízsodorta históriák másik alkotója elmesélte, hogyan is képesek így összerántani a települések közösségeit azért, hogy a múlt eseményeit mai technikával megőrizzék a jövőnek. 

Videó:  ma7
A Vízsodorta históriák ereje vitathatatlan, összekapcsol időset és fiatalt, feleleveníti a történelem fájó epizódjait, hogy a huszonnegyedik órában szolgáljon nekünk, itt maradt, megmaradt felvidékieknek példával. 
2023-04-27 Vízsodorta históriák Nagykeszi
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.