2023. augusztus 24., 15:49

Prigozsin: "Jobb hősként meghalni, mint k.csögként élni"

Vélhetően olvasóink többsége egyetért azzal, hogy Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője már június 23-án halott ember volt, csak augusztus 23-ig még kapott egy kis haladékot. Halála szerda este felrobbantotta a Telegramot, ahol erős posztok jelentek meg, de valószínű, hogy a Wagner-csoport maradéka esetében is működni fog az evangéliumi igazság, mely szerint: "Megverem a pásztort, és szétszélednek a nyáj juhai."

prigozsin gépe
Fotó: Telegram

Ha próbáljuk számba venni, kik voltak azok, akik az elmúlt két évtizedben fegyverrel törtek Vlagyimir Putyin megrengethetetlennek tűnő hatalmára, a lista nem lesz hosszú, elfér egy gyufás skatulyán, ugyanis csak egy nevet tartalmaz, Jevgenyij Prigozsinét. Igaz, ő is csak másfél napig bírta, mondják, Moszkvát úgysem tudta volna bevenni, így, rövid rábeszélés után vissza is fordult. És egészen pontosan nem is Vlagyimir Putyin hatalmának megdöntése volt a direkt célja, így képzeletbeli listánkra inkább csak ceruzával írhatjuk fel a nevét. A polgárinak álcázott cári orosz rendszer azonban ennél kisebb ellenszegülést is polóniumos teával torol meg, amely mellé novicsokos aprósüteményt is szervíroznak. Prigozsin Putyin belső köréből származott, ismerte a rendszer működését, sőt, nemcsak ismerte, hanem maga is tevékenyen részt vett annak működtetésében, így valószínűleg tudta, hogy nyugdíjas évei – Oroszországban a férfiaknak 60 év a nyugdíjkorhatár – nem lesznek hosszúak. Nyilván az sem véletlen, hogy halála a puccs napjára esett.

Ugyan az egyezségnek az is része volt, ezt Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő is megerősítette, hogy a lázadás leállításáért cserébe Moszkva sem a Wagner vezetőjét, sem a magánhadsereg harcosait nem vonja büntetőjogi felelősségre. Azok a harcosok, akik nem akartak az orosz hadsereg szerződésesei lenni, a balti államok és Lengyelország nagy örömére Fehéroroszországba távozhattak, szó szerint felverték a sátraikat, és júliusban már a fehérorosz hadsereggel karöltve gyakorlatoztak a lengyel határ közelében levő Breszt mellett. Prigozsint ugyan napokig nem látták, később felkerült a Telegramra egy kép, mely már vélhetően a fehéroroszországi táborban készült, és a zsoldosvezért egy tábori ágy szélén ülve, alsógatyában ábrázolja.

Prigozsin gatyában
Legatyásodva
Fotó:  Telegram

A Kreml július 10-én megerősítette azokat a lapjelentéseket, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozott Jevgenyij Prigozsinnal a júniusi lázadás után.

Valóban, az elnök tartott egy ilyen találkozót, amelyre harmincöt embert hívott meg - a cég valamennyi egységének a parancsnokát, közöttük magát Prigozsint"

- jelentette be Dmitrij Peszkov a francia Liberation értesüléseire reagálva. E napilap számolt be elsőként a találkozó tényéről.

Prigozsin a héten Afrikából jelentkezett be.

Azt, hogy mi történ(hetet)t szerda este, ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Azóta hivatalos források is megerősítették Prigozsin halálhírét, lényegi információval pedig nem lettünk gazdagabbak. Van azonban néhány fotó és videó, mely árnyalhatja a mozaikot.

A Wagner szentpéteri főhadiszállását szerda este kereszt alakban világították ki, viszonylag költséghatékony módon.

Wagner főhadiszállás
Fotó:  Grey Zone

Az emberek virágot, Wagner-felvarrókat vittek a székházhoz, gyertyákat gyújtottak.

wagner szekhaz virag
Fotó:  Grey Zone

A Grey Zone Telegram csatornára felkerült két videó is. Az egyikben Prigozsin, és a tegnap szintén meghal Dmitrij Utkin, a Wagner parancsnoka beszélget az elkerülhetetlen halálról. "A halál nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete. Mindannyian a pokolra jutunk, de még ott is mi leszünk a legjobbak" – hangzik el a videóban.

https://t.me/grey_zone/20190

Egy másik videóban arról beszél, hogy "jobb hősként meghalni, mint k.csögként élni".

https://t.me/grey_zone/20183

Az interneten terjed egy cselekvési terv is a Wagner harcosai részére a parancsnoki állomány elvesztésének esetére. Ezt azonban a Wagnerhez közeli csatornák hamisítványnak minősítették.

Miután Prigozsin és Utkin is életét vesztette, az elkövetkező napok legnagyobb kérdése az lesz, a parancsnoki láncban Utkin után következő vezető át tudja-e venni az irányítást. A zsoldoscsapat szolgáltatásaira Oroszországnak elengedhetetlen szüksége van, Ukrajnában és Afrikában egyaránt, megszűnése tehát nem érdeke Putyinéknak.

Talán az elkövetkező napokban erre is választ kapunk.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.