2022. szeptember 17., 09:25

"Szibériából" Ukrajnán át vezet a szabadulás útja

Ha azt halljuk, büntetőtelep, általában nagy- vagy dédszüleink elbeszélései rémlenek fel az "orosz fogságból", vagy a málenkij robot idejéből.

Jevgenyij Prigozsin toboroz
Jevgenyij Prigozsin toboroz, verbunk egyelőre nincs

A büntetőtelep azonban a mai napig integráns része maradt az orosz büntetés-végrehajtási rendszernek. Ennek egyrészt a "hagyományokban" is gyökerező okai vannak: a politikai és egyéb ellenfelek Szibériába küldése nem Sztálin találmánya, hanem már a cári Oroszországban is gyakorlat volt.

Természetesen a "Javítómunka-táborok Főigazgatóságát", a Gulagot, illetve oldalhajtását, a GUPVI-t  –  Hadifogoly és Internálótáborok Igazgatósága –, ahol mintegy 300 ezer elhurcolt magyar is a halálát lelte a rossz körülmények miatt, a generalisszimusz idején fejlesztették tökélyre, de volt mire alapozni...

A Gulag intézményét Sztálin halála után hét évvel, 1960-ban számolták fel papíron, bár ha arra gondolunk, hogy a Pussy Riot tagjai, vagy Alexej Navalnij is egy ilyen börtönkolóniában raboskodtak/raboskodik, akkor legalábbis csendben elgondolkodhatunk rajta, hogy a büntetőtelepek politikai célú felhasználása megszűnt-e gyakorlat lenni 1960-ban.

A másik a gazdasági vetület. Szintén nagyszülői elbeszéléséből, vagy a szakirodalomból tudhatjuk, hogy voltak olyan telepek, amelyeknek még kerítése sem volt, mert ugyan hova szökhettek volna a rabok.

A szabadságvesztés végrehajtásával kapcsolatos kiadásokat minden rendszer igyekszik minimalizálni. Egy börtönkolónia létrehozása – főleg, ha Sztálin, vagy még a cár atyuska óta fennmaradt – és üzemeltetése olcsóbb, mint egy börtöné.

Korábban is fellebbent annak a lehetősége, hogy Oroszország a büntetés-végrehajtási intézetekben toboroz. Erről ebben a cikkünkben is írtunk.

A nyugati sajtó és az ellenzéki aktivisták, és civil szervezetek, például a fogva tartottak jogaiért küzdő  Oroszország a rácsok mögött által terjesztett hírt hivatalosan eddig nem nagyon kommentálták. Most sem, de az egyik orosz Telegram-csatornára "kiszivárgott" egy videó, amelyben a "Putyin séfjének" nevezett Jevgenyij Prigozsin tart toborzó beszédet egy börtönkolóniában.

https://t.me/vorposte/27283

Prigozsin a rendszerváltást követően hot-dog árusként kezdte, majd éttermei voltak. Szentpétervári hajóéttermében Vlagyimir Putyin is megfordult korábban. Ilyenkor Prigozsin személyesen szolgált fel, s bár nem szakács, rajta ragadt ezt a név. Megérte jól főzni Putyinnak, Prigozsin cégei számos állami megrendelést kaptak, az iskolai ételbeszállításokon túl Medvegyev beiktatási bankettjét is ők intézték, de szállított élelmiszert a katonaságnak is.

Olajipari érdekeltségei is vannak, a szíriai olajmezők védelmét ő biztosította, orosz zsoldosokkal, akik tevékenysége nem csak az olajmezőkre korlátozódott. S bár egy 23 milliárd eurós közbeszerzés manipulálása miatt Oroszországban is vizsgálat folyt ellene, elmarasztaló ítélet – érdekes módon – nem született, pedig ez az összeg orosz léptékkel sem kicsi.

Prigozsin Putyin belső köreihez tartozik, s hogy miért éppen őt küldték egy börtönkolóniára toborozni, azon kívül, hogy a moszkvai elit szerint "bármit el tud intézni Putyinnak", annak is megvan az oka. Hitelesen tud szólni a rabokhoz, 1981 és 1989 között ugyanis ő is élvezte a Szovjetunió vendégszeretetét. Csalás és fegyveres rablás miatt tizenkét évi szabadságvesztésre ítélték, amelyből kilenc évet le is töltött.

https://t.me/vorposte/27354

Prigozsin toborzó beszéde valószínűleg jó visszhangra talált a rabok körében, egy másik, autó dashcamjével – nyilván teljesen véletlenül, éppen ott, éppen akkor – készült videón megkülönböztető jelzést használó rabszállítók hosszú sorát látjuk, amint elhagyják a fegyintézetet. "Lesz utánpótlása a Wagner-csoportnak"  – írták a videó alá.

Prigozsin a szabadulást tehát tudta garantálni a raboknak, az életben maradást azonban ő sem.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.