2023. január 5., 12:10

Aki túlélte, kegyelmet kapott

Kegyelmet kaptak azok az elítéltek, akik vállalták, hogy a fél évig harcolnak Ukrajnában. Ehhez persze az is kellett, hogy életben maradjanak...

Jevgenyij Prigozsin
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport tulajdonosa, Putyin közeli embere
Fotó: The Hill

Lassan közelítünk az orosz-ukrán háború első évfordulójához. Első cikkeink arról, hogy – még bőven a részleges mozgósítás előtt – Oroszország a börtönökben toboroz, szabadságot ígérve a frontszolgálatért, nyáron jelentek meg. Ez volt az első.

Júliusban azt írtuk, Vlagyimir Oszecskin Oroszországból száműzött aktivista azzal vádolta a Wagner-csoportot és a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy börtönökben toboroz rabokat, harci feladatokra, szabadságot ígérve nekik. Bár Oszecskin szerint aknamentesítésre és épületek helyreállítására keresnek embereket.

Oroszország eleinte nem kommentálta ezeket a megnyilvánulásokat, később pedig nyíltan is vállalták. Kreml-közeli Telegram-csatornákra került fel, amint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport tulajdonosa, Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese egy börtönkolónián toboroz. (A videó Telegram alkalmazásban nézhető.)

https://t.me/vorposte/27283

De a "népi internet" is rögzítette, amint a börtönöket rabszállító autók hagyják el. Ebből is mutatunk egyet.

https://t.me/vorposte/27354

Nos, az orosz-ukrán háború már olyan régóta zajlik, hogy a kegyelemhez szükséges fél esztendő már el is telt. Azok a szerencsések, akik túlélték, a napokban megkapták az arról szóló dokumentumot, hogy immáron ők is a társadalom rendes tagjai. Az esetről az orosz RIA Novosztyi hírügynökség számolt be. A kétperces videóban Prigozsin látható több helyszínen, amint a fél évet leszolgált egykori rabokhoz szól.

Ledolgoztátok a szerződést, úgy, ahogy kevesen dolgoznak"

– mondta az egyik csoportnak. A videó végén viszont már a harcokban lábukat elvesztett hadirokkantak láthatók.

https://t.me/rian_ru/190566

Amerikai lapok december végén azt írták, a Wagner-csoportnak 50 ezer embere van Ukrajnában, 10 ezer szerződéses zsoldos, és 40 ezer rabból lett katona. A források John Kirby nemzetbiztonsági szóvivőre hivatkoznak, aki azonban nem közli, honnan a meglehetősen magasnak tűnő szám, amit más forrásokból nem lehet ellenőrizni.

A Meduza oknyomozó portál az orosz büntetés-végrehajtás hivatalos adataira hivatkozva azt írja egy november végi cikkében, hogy a fogva tartott elítéltek száma augusztusban 349 ezer volt, ami októberre 338 ezerre csökkent, november elején pedig 325 ezerre. Tehát valóban van egy masszív, 24 ezres csökkenés, de ez még mindig nem 40 ezer, és azt is nehéz alátámasztani, hogy mindannyian a Wagnerben végezték.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.