2023. december 26., 12:00

Most akkor használják az X-et, vagy nem? Eltérő adatok alapján találgatunk

Bár a karácsonyi használat minden közösségimédia-platformot felpörget. De a hirdetők számára az a lényeg, mennyien használják az ilyen exponált időszakokon kívül az adott platformot. Nos, az Elon Musk által felvásárolt, és X-szé átnevezett Twitter esetében csak bolyongunk a számok erdejében.

Elon Musk és Linda Yaccarino
Elon Musk és Linda Yaccarino
Fotó: navhindtimes.in

Még az ünnepek előtt tett közé Elon Musk a saját X csatornáján egy grafikont, melyben az X és az Instagram organikus forgalmát veti össze.

Ennek alapján azt gondolhatnánk, hogy az egykori kék madár elszállt a Meta újabban szöveges bejegyzésekre is lehetőséget kínáló, képmegosztóból immár mindenessé lett üdvöskéje felett. Nem mindegy azonban, milyen adatokra alapozva készült a kétségkívül impozáns grafikon.

Míg a Twitternek kötelező volt negyedéves jelentéseket közzétenni a látogatói számokról, az X-et Musk magánjogi entitásként birtokolja, jelentéstételi kötelezettsége nincs, így csak arra hagyatkozhatunk, amit mondanak.

Az Instagramnak havonta egymilliárd aktív felhasználója van, míg az X-nek 500 millió, tehát ezeknek sűrűn kellene nyomkodni a telefont ahhoz, hogy az történjen, amit a grafikonon látunk.

Musk azonban legalább olyan trükkös, mint a Rózsaszín Pitbull zenekar Béla bája, ugyanis az adatokat a SEMRush-ból vette, amely a domainforgalmat méri, az alkalmazásbeli adatokhoz nem fér hozzá – írja a Socialmediatoday.com. Márpedig az X-et 80, az Instagramot 97 százalékban alkalmazáson keresztül használják, a domainen keresztüli forgalom elenyésző.

December közepén közöltek egy másik felmérést is, mely szerint az X forgalma 22,3%-kal emelkedett. Az információt az Ahrefs közölte. Ez azonban, a SEMRush-hoz hasonlóan a domainforgalmat méri, az alkalmazásbeli használatot nem. A böngészőből érkező forgalom pedig az X forgalmának csak hozzávetőleg az ötöde.

A növekedést pedig főként Elon Musk nem ritkán provokatív posztjai biztosítják, melyet a sajtó is felhasznál, ahogy például mi is tettük fentebb.

Néha Elon Musk akkorákat mond a látogatottságról, hogy azt aztán munkatársainak kell értelmezni. Még szeptemberben úgy fogalmazott, az X felhasználói naponta 200 millió bejegyzést tesznek közzé. Ezt aztán Linda Yaccarino vezérigazgatónak kellett finomítani, aki szerint a felhasználók napi 100 millió posztot tesznek közzé, 100 millió posztra válaszolnak, és 300 millió posztot idéznek vagy közölnek újra.

Az is kérdés, az utóbbi időben a folyamatos változás állapotában levő platformot hányan használják. A vezérigazgató szerint december első 8 napjában 10 millió új regisztrációjuk volt.

Ez napi 1,5 millió regisztrációt feltételez, eszerint havi 45 millió felhasználóval kellene bővülniük. Azonban saját jelentéseikben július óta havi 500 millió felhasználót adnak meg. Akkor hol jelenik meg a 45 millió új regisztráció? Ha a fluktuáció is ekkora, az nem feltétlenül jó adat az X növekedésének prezentálására.

Elon Musk hosszú távon azt szeretné elérni, hogy az eredetileg 140 karakteres, rövid szöveges üzenetek közzétételére létrehozott platform legyen a "minden" az online térben. Ehhez még azért valamit le kell tenni az asztalra.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.