2023. szeptember 19., 18:53

Pénzért adná Elon Musk az X-et?

Miután Elon Musk megvásárolta a Twittert, számtalan újítást vezetett be. A kamuprofilok és botok elleni küzdelemben sokat remélt, a profilok hitelesítésétől, azonban ebbéli várakozása nem jött be.

Elon Musk
Elon Musk
Fotó: TASR

A Twitter-vezér terveiről már tavasszal beszámoltunk. A részleteket ebben a cikkünkben találják.

Akkor Travis Brown kutató becslései szerint a Twitternek körülbelül 450 ezer Twitter Blue előfizetője volt. Ez a Twitter 253 millió aktív felhasználójának 0,18%-a. A Socialmediatoday.com most arról ír, az időközben X-re rebrandelt platform felhasználóinak mindössze 0,3 százaléka csatlakozott az X Premium programhoz, tehát ugrásszerű növekedésről semmi esetre sem beszélhetünk. San Franciscóban, az X Market Square-i főhadiszállásán azonban láthatóan gondolkoznak rajta, hogyan tudnának pénzt csinálni a felhasználókból.

A brainstorming során az is felmerült, hogy minden felhasználótól díjat szednének. Amerikában valószínűleg nem, de Közép-Európában akkor biztos, hogy még azt a csekély számú felhasználót is elvesztenék, amennyivel jelenleg a mi végeinken bírnak. Mindenesetre az X Premium egy alacsonyabb árú verziója bevezetésének lehetőségét nem lehet kizárni.

Musk szerint erre elsősorban a számítógépes botseregek miatt van szükség. Tehát nem további bevételszerzés végett. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek tegnao volt egy interjúja a Twitteren Muskkal, ahol az üzletember erre is kitért.

Mint elmondta, jelenleg egy bot pár centbe kerül. Ha valaki viszont sok bottal kommunikál, és ezek után kellene pár dollárt fizetnie, akkor a bothasználat díja megugrana, és nem biztos, hogy megérné.

Igaz, a mezei felhasználóban támadhat ellenérzés amiatt, hogy ha ezt bevezetnék, akkor a bankszámlánk számát is Elon Musk orrára kellene kötni.

Egyelőre három vagy négy dolláros havidíjjal számolnak, de még nem világos pontosan, hogy ezért csak az ellenőrzött profilt igazoló pipát adnák-e oda, vagy más előnyökkel is járna a prémium csomagból.

Az intézkedés kettős célt szolgálhat: növelheti a bot-fiókok működtetésének költségeit, és összekapcsolhatja a fizetéseket az alkalmazással. Ez logikus, de az X növekedésére is nagy hatással lenne, különösen a fejlődő piacokon, ahol a hozzáférés bármilyen költsége valószínűleg a felhasználó elvesztésével járna.

Mivel az X felhasználóinak túlnyomó többsége soha nem posztol, csak mások tweetjeit olvassa, az X-felhasználók 25%-a hozza létre az összes bejegyzés 97%-át, tehát csak kb. 137 millió felhasználó.

Kérdés, hogy a passzívak hajlandóak lennének-e a tartalom fogyasztásáért fizetni. Musk egyelőre konkrétumokba nem bocsátkozott, ám az irányokat láthatóan egyértelműen kijelölte.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.