2023. október 21., 15:27

Elon Musk annyit változtat az X-szé lett Twitteren, hogy egyre kevesebben használják

Elon Musk nagy rössel és egy mosdókagylóval vette át a Twittert, egyértelművé téve, hogy komoly változtatásokra készül. Ezek azonban nem feltétlenül találkoztak a felhasználói elvárásokkal. Az eredmény?

Musk
Fotó: Twitter

A Twitter régi tulajdonosai és Elon Musk felvásárlás körüli, elhúzódó násztáncát nyomon követtük korábbi írásainkban portálunkon, illetve az akvizíció utáni várakozásokról is írunk. Ha lemaradt volna róla, ezekről a láblécben becsatolt cikkekben olvashat.

A sikeres tranzakciót követően Elon Musk először kicsinyenként kezdte reszelgetni az alkalmazást, változtatott a moderációs elveken, leépítéseket eszközölt, változtatott a posztoláson, a hirdetési feltételeken, újabb, hosszabb posztokat tett lehetővé, bevezette a prémium tagságot, lebegtette a platform fizetőssé tételének lehetőségét; illetve megváltoztatta az app nevét a bevett Twitterről X-re..

Ennyi változtatás alig egy éven belül nem feltétlenül találkozott a felhasználók szimpátiájával.

Az Apptopia 100 ezer mobilalkalmazás-felhasználó felhasználói szokásait követi nyomon. Szerintük az X napi felhasználóinak száma 121 millió, ami nem mondható apróságnak. Az X azonban napi 253 millió felhasználóról tett említést. A két szám közötti eltérés kerekítési hibánál azért kicsivel nagyobb....

A felmérésről beszámoló Socialmediatoday.com a Big Technologyra hivatkozva közli:

Mióta Musk 2022 októberében megvásárolta a céget, napi aktív felhasználóinak körülbelül 13%-át veszítette el. A Twitterről X-re való átváltása pedig felgyorsította a csökkenést.”

A számok azonban azt sugallják, hogy X-nek nem megy olyan jól, mint ahogyan Musk és Linda Yaccarino vezérigazgató sugallja a nyilvánosság előtt tartott különféle előadásaikon.

Sok kérdés merült fel X felhasználói mutatóival kapcsolatban, és különösen Musk azon állításainak pontosságával kapcsolatban, miszerint a platform különböző „rekordmagasságokat” ért el a használat során, mióta birtokba vette.

Mindez természetesen nemcsak presztízskérdés, komoly anyagi vonzata is van: egy közösségimédia-platform értékét a hirdetők szemében a vásárlóvá konvertálható felhasználók száma és aktivitása adja.

És nem csak maguk a mutatók, hanem a benne rejlő részletek is.

Például X azt állította, hogy a platform elérte az új rekordot, 250 millió bevételszerzésre alkalmas napi aktív felhasználót, néhány héttel azután, hogy Musk átvette a platform irányítását. Elon azonban a 44 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatból való kikerülés érdekében azt is állította, hogy a platform felhasználóinak 20%-a valójában bot.

Az X felhasználószáma megkérdőjelezhetőnek tűnik, míg X azon állítása, hogy immár 550 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik, szintén gyanús lenne ezen új adatok alapján.

Ezt tovább erősítve, az Apptopia elemzése azt is sugallja, hogy „nagyobb a szakadék azon emberek között, akik naponta  csekkolják az alkalmazást, és akik havonta”.

Így akár az átlagnál is kevesebb lehet, ami X tényleges közönségét a Facebook, az Instagram, a TikTok, a Snapchat és a Pinterest mögé helyezné az aktív felhasználók tekintetében.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.