2022. szeptember 11., 18:42

#Ukrajna200 – Mindkét oldalon harcolnak külföldi zsoldosok

Ukrajna, reálisan mérve fel az erőviszonyokat, már a háború első napjaiban megkezdte a külföldi önkéntesek toborzását a Nemzetközi Légióba.

amerikai zsoldosok
Valahol Ukrajnában. Amerikai zsoldosok, zsákmányolt orosz fegyverekkel.
Fotó: Twitter

A háború elején Oroszország nagy számú szíriai zsoldos érkezéséről beszélt, felmerült az is, hogy líbiaiak szállnak harcba Putyinék oldalán, de végül otthon maradtak.
A Ma7-en több cikkben is foglalkoztunk a külföldiek szerepvállalásával. Ezekből válogattunk ki néhányat.

Néhány napon belül elindulhatnak a horvát önkéntesek Ukrajnába, adta hírül a Dnevnik.hr horvát portál a háború első napjaiban. Az önkéntesek az ukrán csapatokhoz csatlakozva vesznek részt az ország védelmében.

Támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin orosz elnök azt az elképzelést, hogy külföldi önkéntes harcosokat szállítsanak a háborús övezetekbe.  

Szergej Sojgu védelmi miniszter az orosz biztonsági tanács ülésén arról beszélt, a Közel-Keleten 16 ezer önkéntes várja, hogy harcolhasson Oroszország oldalán. Erről az orosz védelmi minisztérium által működtetett Zvezda televízió tett közzé egy felvételt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Ukrajna Nemzetközi Légiót hoz létre azoknak a külföldi önkénteseknek, akik Ukrajna védelmében harcolnának az orosz seregek ellen.

Szöges ellentétben áll a háborúról a mainstream sajtóban kialakított kép, és a valóság a csatatereken. Ezt nem e sorok írója mondja, hanem egy Ukrajnában harcoló külföldi zsoldos.

Vlagyimir Putyin utasítására végzi a külföldi zsoldosok "levadászását" a hivatalosan nem létező Wagner katonai magánvállalat, állítja a Spanyolországban megjelenő angol nyelvű hetilap, az Euro Weekly News.

Hazatért Wali, az ideiglenesen Ukrajnában tartózkodó, szakmai berkekben ismert kanadai mesterlövész, onnan nyilatkozik érdeseket az ukrajnai katonai vezetésről.

Használhatatlan amerikai fegyverrel küldték harcolni az ukránok az amerikai zsoldost. Nem volt akkumulátor a páncéltörőben, és más elképesztő történetek.

Képzettségtől függően ezer-kétezer euró közötti zsoldot ígérnek a katonai magáncégek azoknak, akik fegyveres szerepet vállalnak az orosz-ukrán konfliktusban. Hogy melyik oldalon, az ebben a közegben nem mindig érzelmi kérdés...

Halífa Haftar líbiai hadúr zsoldosokat ígért Moszkvának. A zsoldosok a  tervek szerint az orosz csapatokat segítenék az ukrajnai harcokban. 

Aki elsüllyeszti egy másik ország hadihajóját, vagy segítséget nyújt egy másik állam tábornokának likvidálásához, az hadviselő fél-e? – teszi fel a kérdést a The New York Times véleményoldalának szerzője.

Oroszország kétszáz nappal ezelőtt, február 24-én vonult be keleti szomszédunk területére. Az Oroszország által következetesen különleges katonai műveletnek nevezett háborúnak, úgy fest, hosszú távú következményei lesznek. Nemcsak a régióban és Európában, hanem a világ többi részén is. 
A háború természetesen a világsajtó vezető témája. A Ma7 hírportál és hetilapunk, a MAGYAR7 is számos cikkben foglalkozott a háborúval. A mai napon a legfontosabb cikkeinkből közlünk válogatást, Ukrajna200 hashtaggel. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.