2022. augusztus 16., 11:56

Maliban is, Ukrajnában is veszteségeket szenvedett a Wagner-csoport

A Wagner orosz biztonsági magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges.

Támadás a Wagner csoport popásznai főhadiszállása ellen
Támadás a Wagner csoport popásznai főhadiszállása ellen
Fotó: A Wagner csoport "hivatalos" Telegram-csatornája

A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az Iszlámot és Muszlimokat Támogató Csoport (GSIM) közlése szerint szombaton csaptak le a zsoldosokra Mali középső részén. Több zsoldos elmenekült - tették hozzá.

Az esetet az AFP hírügynökségnek megerősítette két helyi választott tisztségviselő és egy kórház is. A mali hadsereg nem kommentálta a bejelentést.

Maliban katonatisztek egy csoportja 2020-ban puccsal magához ragadta a hatalmat, Bamako pedig ezt követően szorosabb együttműködést alakított ki Oroszországgal, valamint a Kremlhez köthető Wagner magáncéggel - állítják hírügynökségek.

A junta tagadja, hogy a magánvállalkozás zsoldosai az országban volnának, csak annyit ismer el, hogy orosz "kiképzők" vannak ott egy Moszkvával kötött kétoldalú együttműködés keretében.

Moszkvai kapcsolatai miatt Bamako viszonya mind Párizzsal, mind pedig Berlinnel megromlott a terrorellenes együttműködésben: Franciaország a héten az utolsó katonáját is kivonta Maliból, a német kormány pedig bejelentette, hogy felfüggeszti katonai misszióját az országban, "mert a junta nem biztosítja az együttműködés feltételeit".

Mali 2012 óta belbiztonsági válsággal küzd. Az először csak az ország északi részében terjeszkedő dzsihadista szervezetek kiterjesztették befolyásukat Mali középső és déli részére, valamint a szomszédos Burkina Fasóra és Nigerre is.

Popasznánál is veszteségeik vannak

A csoport Ukrajnában, Popasznánál is veszteségeket szenvedett, ezek mértéke azonban egyelőre nem pontosítható.

A BBC tájékoztatása szerint az ukrán tüzérség belőtte a csoport főhadiszállását. Szerhij Hajdaj kormányzó azt közölte, a csoport több mint 100 tagja vesztette életét. A támadás hírét a csoport is elismerte hivatalos Telegram-csatornáján, azonban az áldozatok számát nem közölték. Az ukrán fél az eddigi tapasztalatok alapján általában felülbecsüli az orosz veszteségeket, így nem tudni, a százas számnak mennyire adhatunk hitelt.

A tűzcsapásra valószínűleg az adott okot, hogy Jevgenyij Prigozsin, a csoport parancsnoka is a helyszínen tartózkodott. Azonnal megindult a találgatás, hogy Prigozsin életben van-e? A támadást követően a csoport Telegram-csatornáján közzétettek egy posztot, amelyen Andrej Bogatov, afganisztáni veterán, a Wagner csoport 4. felderítő és rohamszázadának korábbi parancsnoka látható Prigozsinnal a romok között. "Prigozsinnal a testét keressük" – kommentálta a poszt alá Bogatov, melyet több csatorna is átvett.

https://t.me/vorposte/25874

Illetve tegnap közzétettek egy szöveges posztot is, mely szerint Prigozsin jól van, és vidám.

wagner szöveges
Ha tényleg 100 embert veszítettek, akkor valószínűleg nem annyira vidám, mint a bejegyzésben írják...
Fotó:  A Wagner-csoport Telegram-csatornája

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.