2023. szeptember 14., 18:36

Az ukránok körmére nézne az USA

A háború kezdete óta vannak találgatások a külföldi segélyek ukrajnai hasznosulásáról. A republikánusok egyre növekvő nyomásának engedve a Pentagon úgy döntött, létrehoz egy új csoportot, mely az amerikai támogatás útját fogja követni keleti szomszédunknál.

Amerikai tank
Illusztrációs felvétel
Fotó: defense.gov

Az Egyesült Államok egy megbízottja már augusztus végén megkezdte a munkát Ukrajnában, szeptember folyamán pedig további erősítés érkezik.

Az ellenőrző csoport az Egyesült Államok kijevi nagykövetségén veri fel sátrát, innen fogják figyelemmel kísérni az amerikai támogatások útját, melyek a háború kezdete óta 43,7 milliárd dollárt tettek ki – jelentette a CNN.

Ez az első alkalom a háború 2022. február 24-ei kezdetet óta, hogy a Védelmi Minisztérium főfelügyelőjének alkalmazottai Ukrajnában tevékenykednek – mondta a hírtelevíziónak Megan Reed szóvivő.

Ukrajnában a korrupció mindig is komoly gondokat okozott. Háborús helyzetben Volodimir Zelenszkij is próbálja üldözni az államigazgatási struktúrákban mélyen gyökeredző jelenséget. Emiatt korábban több állami vezetőt is lecserélt. Legutóbb a sorozások megkerülése körül bukott ki korrupciós botrány, ami valószínűleg csak a jéghegy csúcsa. Hisz míg itt néhány ezer dollárral lehetett korrumpálni a sorozóirodai munkatársakat, az amerikai támogatások esetében milliárdokról van szó, nem csoda, hogy ez sokak fantáziáját beindítja.

A Biden-kormányzat a közelmúltban újabb 24 milliárd dolláros segítséget kért a Kongresszustól Ukrajnának, ennek több mint a fele, 13 milliárd dollár lenne biztonsági segítség.

A Republikánus Párt viszont egyre szkeptikusabb, megkérdőjelezik a dollármilliárdok elköltésének észszerűségét, illetve nagyobb felügyeletet sürgetnek.

Kevin McCarthy képviselőházi elnök kijelentette, hogy nem támogatja az "üres csekket" Ukrajnának, míg a republikánusok vezette képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága februárban ígéretet tett arra, hogy gondoskodik arról, hogy a kormányhivatalok figyelemmel kísérjék a Kijevnek utalt pénzeszközöket "a  pazarlás, csalás és visszaélés kockázatának megelőzése és csökkentése érdekében."

Nem példátlan, hogy az Egyesült Államok a különböző külföldi támogatások hasznosulását külön hivatalnokkal ellenőrizteti. Az afganisztáni háború idején  is működött az az afganisztáni újjáépítési különleges főfelügyelő hivatala, amely sok bírálatot fogalmazott, de ennek ma már csak akadémiai jellege van.

A Pentagon javította a fegyverek és felszerelések Ukrajnába történő átadását a kijevi védelmi attasé és az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Csoport létrehozása révén, de a háború kezdetekor a katonaság nem tudta hatékonyan felügyelni a szállítmányokat.

A védelmi minisztérium főfelügyelői jelentésében a CNN arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok azon képessége, hogy felügyelje az Ukrajnába áramló több milliárd dollárnyi segélyt, „kihívásokkal” szembesül az Egyesült Államok korlátozott jelenléte miatt az országban. A háború első hat hónapjában a Kijevi Védelmi Együttműködési Hivatal "nem volt képes elvégezni az Ukrajnának szállított katonai felszerelések szükséges végfelhasználási ellenőrzését".

Bűnözők, önkéntes harcosok és fegyvercsempészek Ukrajnában megpróbálták ellopni a Nyugattól származó fegyverek és felszerelések egy részét, mielőtt az ukrán hírszerzés visszaszerezte volna azokat – áll a 2022 októberében kelt jelentésben.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.