2022. augusztus 26., 12:00

Amerikai készletkisöprés: harmincéves fegyvereket adott az USA az ukránoknak

Radarromboló rakéta maradványait fotózták le Ukrajnában. Az amerikai AGM–88 HARM (High-speed Anti Radiation Missile – nagy sebességű radarromboló rakéta) műszaki adatait tartalmazó lapka hibátlanul megőrződött a fegyver darabjain.

AGM–88 HARM
AGM–88 HARM
Fotó: Forpost

A rendszerváltás körül sok közép-európai iskolásnak volt Texas Instruments által gyártott zsebszámológépe. Ezt a rakétát is a texasi cég gyártja, 1984-től. A passzív lokátoros önirányítású rakéta 68 kg repesz-romboló töltetet hordoz. 

AGM–88 HARM
AGM–88 HARM
Fotó:  Forpost

A közel 300 ezer dollárba kerülő rakétát 1991-ben gyártották. Akik tehát abban bízva remélik az ukrán győzelmet, hogy a nyugat szuperfegyverekkel szereli fel keleti szomszédunkat, annak csalódnia kell.
A fegyvereket és lőszereket hosszú üzemidőre tervezik, jól mutatja ezt az is, hogy a tájainkon földmunkák során megtalált második világháborús hadieszközök gyakran még mindig működőképesek. Az AGM-88-at tehát hiba lenne leírni, de hadrendben létének négy évtizede alatt az oroszoknak volt ideje kifejleszteni a megfelelő elhárító eszközt. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.