2022. május 12., 16:43

Nem fukarkodik az Egyesült Államok a fegyveradományokkal

Csak az Egyesült Államok, csak február 24. óta 3,8 milliárd dollárnyi "biztonsági segítségnyújtást" juttatott Ukrajnának, de ha a korábbi számokat is összeadjuk, a keleti szomszédunknak folyósított amerikai támogatás ennek többszöröse. És akkor még csak a vállalt és látható támogatásról beszéltünk.

M777 155 mm-es vontatott tarack
Az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának M777 155 mm-es vontatott tarackjai várják, hogy Ukrajnába repüljenek
Fotó: defenseone.com

Arról, hogy Oroszország hadserege nagyobb, mint Ukrajnáé, úgy élőerőben, mint eszközparkban tágabb lehetőségekkel rendelkezik, valószínűleg már mindent megírtak a háború február 24-ei kezdete óta. Ezeknek a cikkeknek a hatására a valós helyzetet nem ismerők – és hát őszintén, az emberiség hány százaléka az, aki szabadidejében Ukrajna fegyveres potenciáljával foglalkozik... – akár még azt is gondolhatták, hogy az ukránok parittyákkal, dárdákkal, és elöltöltős mordályokkal rohamozzák a reaktív páncélzattal szerelt orosz tankokat; azonban amikor Ukrajnáról beszélünk, akkor arról az országról is beszélünk, amely 2012-ben az USA, Oroszország és Kína után a világ negyedik legnagyobb fegyverexportőre volt...

Korszerű felszerelés tekintetében a háború kezdete óta sokat javult az ukránok helyzete. Arról, melyik ország milyen és mennyi fegyvert ígért keleti szomszédunknak, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A cikk forrásaiként csak a sajtóban fellelhető, nyilvánosan tett fegyverszállításra vonatkozó ígéretekre támaszkodtunk. A cikk megjelenése után három nappal egy amerikai kormányzati honlapon közzétették az Ukrajnának nyújtott segítség volumenét.

A dokumentum szerint az USA nem feledkezett meg a Krím-félsziget 2014-es jogellenes megszállásáról, és rendíthetetlenül támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, mivel az ország "kulcsfontosságú regionális stratégiai partner."

Az USA a Krím orosz annexiója óra 6,5 milliárd dollár értékben támogatta Ukrajnát kiképzéssel és felszereléssel. Az amerikai adomány célja az volt, hogy az ország biztosítani tudja határvédelmét és területi integritását, valamint javítsa együttműködési képességét a NATO-val.

2021 januárja óta az Egyesült Államok 4,5 milliárd dollár értékű "biztonsági segítségnyújtást" folyósított Ukrajnának, ám ebből 3,8 milliárdnyit február 24. és május 6. között realizáltak. (Összehasonlításképpen: az ukrán GDP 2020-ban 155,6 milliárd dollár volt, míg a szlovák 104,6 milliárd.)

Sajtóinformációk alapján azt lehetett tudni, hogy az Egyesült Államok a következő arzenállal támogatta Ukrajnát:

200 BTR M313 páncélozott csapatszállító

200 nagy mozgékonyságú többcélú kerekes jármű

300 Switchblade drón

121 Phoenix Ghost drón

100 Quantix drón

95 M777 155 mm-s löveg

16 helikopter

10 AN/TPQ-36 radar

2 AN/MPQ-64 Sentinel radar

? RQ-20A Puma felderítő drón

? 70 mm-s rakéta

? vízi drón

 

A hivatalos közleményben ez áll:

több mint 1400 Stinger légvédelmi rendszer

több mint 5500 Javelin páncéleltörő rendszer

több mint 14 000 egyéb páncéltörő rendszer

több mint 700 Switchblade taktikai drón

90 db 155 mm-es tarack és 184 000 db 155 mm-es tüzérségi lőszer

72 taktikai jármű 155 mm-es tarackok vontatására

16 db Mi-17 helikopter

több száz páncélozott, nagy mobilitású többcélú kerekes jármű

200 db M113 páncélozott személyszállító

több mint 7000 kézi lőfegyver

több mint 50 000 000 lőszer

75 000 szett testpáncél és sisak

lézervezérelt rakétarendszerek

Puma pilóta nélküli légi rendszerek

Phoenix Ghost Tactical drónok

Pilóta nélküli parti védelmi hajók

17 tüzérségi elhárító radar

4 aknavető-radar

2 légtérfigyelő radar

M18A1 Claymore gyalogsági lőszerek

C-4 robbanóanyagok és bontóberendezések akadálymentesítéshez

Taktikai biztonságos kommunikációs rendszerek

Éjjellátó eszközök, hőkamera rendszerek, optikák és lézeres távolságmérők

Kereskedelmi műholdkép-szolgáltatások

Tűzszerész védőfelszerelés

Vegyi, biológiai, radiológiai, nukleáris védőfelszerelés

Orvosi kellékek elsősegélynyújtó készlettel

Elektronikus zavaró berendezések

Terepi/tábori berendezések és alkatrészek.

A drónok pontos számára nem tér ki a kormányzati tájékoztatás, pedig ez nem elhanyagolható. Ugyanígy a lista alján szereplő több kategória sem kellőképpen specifikus.  Az adományok egy része kongresszusi jóváhagyás nélkül került Ukrajnába. Az elnökségi lehívásnak (Presidential Drawdown Authority) fordítható gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy a mindenkori amerikai elnök a törvényhozás jóváhagyása nélkül küldhessen fegyvereket, hadianyagokat vagy egyéb árukat, illetve nyújthasson szolgáltatásokat. Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Az Egyesült Államok nemcsak közvetlenül Ukrajnát támogatja, hanem további 15 közép- és kelet-európai és balkáni országot is, hogy azok, az amerikai adomány terhére, saját készleteikből támogassák Ukrajnát.

De érkeznek adományok a külön erre a célra létrehozott Ukrajnai Biztonsági Asszisztencia Kezdeményezés által is.

A Global Security Contingency Fund, az Egyesült Államok Külügyminisztériumának és Védelmi Minisztériumának közös programja több mint 42 millió dollár értékben biztosított képzést, tanácsadási szolgáltatásokat és felszerelést.

Célzottan támogatták az Ukrán Határőrséget is, az Exportellenőrzési és Határbiztonsági Program (EXBS) keretében. Ebben az adományban vízi járművek is szerepelhetnek, mivel e támogatás célja, hogy pótolják a Krím Oroszország általi jogellenes annektálása során elveszett képességeket.

A 2021-es költségvetési évben az Egyesült Államok védelmi költségvetése 753,5 milliárd dollár volt. Ehhez képest az Ukrajnának juttatott 3,8 milliárd majdhogynem kerekítési hibának tűnik.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.