2023. november 30., 18:29

Fico: minden tizedik szlovákiai izzót bősi energia működtet

Robert Fico kormányfő Tomáš Taraba környeztvédelmi és Jozef Ráž közlekedési miniszterrel csütörtök délelőtt a csallóközi Bősön tartottak sajtótájékoztatót, annak alkalmából, hogy átadták a helyi vízerőmű bal zsilipkamráját.

Fico Bős
Fotó: Rajkovics Péter

Jana Ježíková, az állami Vízépítési Vállalat megbízott vezérigazgatója üdvözölte a vendégeket és a sajtó képviselőit, majd bemutatta, hogyan zajlott a  bősi vízerőmű zsilipkamráinak modernizálása, s milyen szerepet tölt be a bal kamra fejlesztése. Megköszönte egyúttal a jelenlévő tárcavezetőknek, hogy minisztériumaik segítették a fejlesztés megvalósulását.  A projekt összértéke meghaladta a 144 millió eurót, amelyből közel 123 millió euró (85%) európai uniós forrásból származott, a szlovák állam pedig 21,6 millió euróval (15%) járult hozzá a projekt nemzeti társfinanszírozásához. 

Jezikova Bős
Fotó:  Kormányhivatal

Robert Fico nyilatkozata elején kiemelte, különösen fontos kapcsolata van a Dunával és sok olyan részét ismeri a folyónak, amelyet a legtöbben nem. A kormányfő ugyanakkor úgy érzi, más országokhoz képest nem használjuk ki a folyó közlekedési potenciálját, és ez a harmadik kormánya által kezdeményezett projekt éppen ezt célozta. Éppen ezért is látogatott el Bősre, mert vízmű műszaki helyreállítása szükséges előfeltétele a vízforrásokból származó áramellátás stabilitásának. Mindez az ország számára is fontos bevételi forrást jelent. „A szlovák kormány teljesen tisztában van vele, és vállalja, hogy támogatja és fejleszti a vízből, megújuló forrásból történő villamosenergia-termelést” – mondta a kormányfő.

Bős zsilip
Fotó:  Rajkovics Péter


Évente egyébként több mint 15 ezer hajó, 6 millió tonna áru és akár 500 ezer ember halad át a bősi vízerőmű zsilipjein. A zárak 1992 óta folyamatosan üzemelnek, kivételt képeznek a rendszeres karbantartás és a balesetelhárítás. Az európai projektnek köszönhetően a jobb és bal oldali zárak is korszerűsítésre kerültek, amelyek ismét a nemzetközi vízi forgalmat szolgálják. Fico kiemelte, a bősi erőmű biztosítja csaknem a tizedét a szlovákiai energiafogyasztásnak, vagyis minden tizedik izzót éppen bősi energia működtet.

A kormányfő kitért arra is, éppen az ő kormányuk volt az, amely visszaszerezte állami tulajdonba az olasz Eneltől a Szlovák Villamos Műveket, amellyel együtt a bősi erőművet is bérbe adták, s éppen ezért a jelenlegi kormány is az ország energetikai függetlenségéért fog dolgozni.

Taraba Bős
Fotó:  Kormányhivatal


Taraba miniszterelnök-helyettes hozzátette, hogy Szlovákia a tiszta vízenergia termelése terén az európai éllovasok közé tartozik A bősi vízerőmű pedig Szlovákia legnagyobb megújuló villamosenergia-forrása. „Elvégeztük a zárak korszerűsítésének első lépését. De egy másik, nem kevésbé fontos dolog is előttünk áll – ez pedig az erő nyolc turbinájának felújítása, amelyek hasznos élettartama 10 évvel lejárt. Ha fenn akarjuk tartani a tiszta energiatermelést és megelőzni az esetleges gazdasági károkat, akkor a turbógenerátorokat korszerűsíteni kell. Ennek a beruházásnak van a legnagyobb prioritása” – húzta alá Taraba miniszterelnök-helyettes.

A bősi erőmű létesítményei 1992 óta üzemelnek. A vízerőmű összesen 720 megawatt beépített teljesítménnyel Szlovákia legnagyobb vízerőműve. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.