2023. november 16., 15:00

Hogy akar küzdeni a kormány a mindent átszövő korrupcióval?

A 2020-2023 közötti időszak során számos olyan korrupciós ügyet feltártak, amelyek gyökere 2016-2020-ba, azaz az előző Smer&tsai-kormány idejére nyúlnak vissza. Éppen ezért érdekes, mit tartalmaz a kormányprogram korrupcióellenes fejezete.

pénz borítékban
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

A kormány tudatában van annak, hogy a korrupció veszélyt jelent a társadalom stabilitására és biztonságára, aláássa az intézmények hitelességét és a demokrácia értékeit, az etikai értékeket és az igazságszolgáltatást, veszélyezteti a gazdasági fejlődést és a jogállamiságot. A korrupció elleni küzdelem az egész társadalomra kiterjedő megközelítést igényel.

A kormány szem előtt tartja a közügyek és a közvagyon megfelelő igazgatásának, az igazságosságnak, az elszámoltathatóságnak és a törvény előtti egyenlőségnek az elvét, valamint az integritás védelmének és a korrupció elutasításának kultúrájának előmozdításának szükségességét.

Na de hogyan vegyük fel a küzdelmet az elektronikus korunkban még mindig oldschoolnak mondható borítékkal támadó, fejét mindenhol felütő hidrával? Mint az élet sok más terén, itt is fontos a megelőzés. "A kormány a korrupció megelőzését a rendszerszintű korrupcióellenes intézkedések megalkotásának és fejlesztésének tereként fogja fel a közigazgatás minden szintjén, illetve a közszféra összes hatóságának szintjén. A korrupcióellenes intézkedések hatásait és fenntarthatóságát nemcsak a korrupció mértékének csökkentésében, hanem a korrupció terének és lehetőségeinek szűkítésében is hangsúlyosabbá kell tenni" – áll a kormányprogramban.

2020-23 között persze akadhattak olyan eljárások is, amelyek esetében felmerülhetett annak lehetősége, hogy esetlegesen politikailag motiváltak. Ezért

foglalkozni kell azzal a gyakorlattal, amikor a korrupcióellenes harc leple alatt a személyi szabadságba, a személyes biztonságba, egészségbe és életbe az államhatalom hordozói súlyosan beleavatkoztak."

"A kormány vállalja az átláthatóság erősítését és a korrupcióellenes jogszabályok előkészítését, amelyek szabályozzák a köztisztviselők és a magánszemélyek és szervezetek érdekeit képviselő személyekkel való interakcióját" – hangzik az egyik ígéret.

A kormány magatartási kódex formájában fogadja el azokat a szabályokat, amelyek a hatáskörébe tartozó területen biztosítják a legmagasabb állami tisztségviselők etikáját és feddhetetlenségét.

A kormány javítja a korrupciós kockázatok kezelését vertikális és horizontális szinten, megteremti a feltételeket a korrupciós kockázatok kezelését szabályozó jogszabályok előkészítéséhez.

És hogy mindez papíron is meglegyen, mert a kormányzatban csak az az igazán fontos, ennek érdekében a kormány elfogadja a Nemzeti Korrupcióellenes Stratégiát, amely olyan pillérekre épül, mint a vonatkozó jogszabályok fejlesztése, kapacitásépítés, oktatás és kommunikáció az integritás, a korrupció megelőzése és a menedzsment témakörében. a korrupciós kockázatoktól.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.