2023. november 16., 08:51

A szlovák nemzeti öntudat erősítésére alapoz a kormány kultúrpolitikája

A kormánynak érdeke, hogy a nemzeti kultúra a társadalmi érdeklődés előterébe kerüljön, ezért megfelelő támogatást kap a fejlődéséhez, olvasható a Fico-kormány programjának kultúrára vonatkozó részében. Mindent megtesznek a szlovák nyelv védelme és továbbfejlődése érdekében, együttműködve a nyelvtudományi intézetekkel.

Martina Šimkovičová
Fotó: TASR

Minden szlovák állampolgárnak joga van arra, hogy tanulja és használja az irodalmi nyelvet. Ezzel egyetemben a kormány támogatni fogja a Szlovákiában élő külföldiek szlovák nyelvre való oktatását is.

A kormány teljes egészében respektálja az itt élő nemzeti kisebbségek nyelveinek fejlesztését.

A kormány biztosítja, hogy a szlovák népi kultúra minden formája működjön, és hogy a támogatás a lehető legszélesebb körbe eljusson. Fejleszteni kívánja a helyi és regionális kultúrát. Az önkormányzatokkal karöltve állami támogatási rendszer kialakítását tervezi a regionális kulturális és társadalmi szervezetek számára.

Fokozottan támogatja az eredeti szlovák irodalmat, a kiadói tevékenységet, mert a szlovák klasszikus és modern irodalmi műveknek pótolhatatlan szerepük van a nemzeti kultúrában. Ennek érdekében a kormány együtt kíván működni az írószervezetekkel és a Matica slovenskával, amelynek megreformálása is tervben van.

A kormány megteremti a feltételeket ahhoz, hogy minden média egyenrangúan működhessen, és megakadályozza a jogtalan beavatkozásokat a szólásszabadságba, a műsorszórás szabadságába és az információk terjesztésének szabadságába.

A kvótarendszert a kormány jó eszköznek tartja a szlovák képzőművészet támogatására, s a jövőben lehetővé kívánja tenni, hogy ezek a művek minél szélesebb körben bemutatásra kerülhessenek.

A kormány hatékonyan és célzottan kívánja kihasználni az uniós alapok forrásait annak érdekében, hogy minél több kulturális műemlék, vár, kastély megújulhasson. Hangsúlyt kívánnak fektetni a műemlékvédelemre is.

A közszolgálati médiáknak független és objektív tájékoztatást kell biztosítaniuk, ezért a kormány külön választaná a közszolgálati tévét és rádiót, Szlovák Televízióra és Szlovák Rádióra, vagy más megoldást vesz fontolóra a közszolgálatiság megerősítésére.

A kormány mindent megtesz a nemzeti öntudat és hazafiság emeléséért és figyelmet szentel a nemzeti kisebbségek, marginalizálódott közösségek és előnytelen helyzetben lévők kulturális szükségleteinek is. Támogatni kívánja a kreatív ipart. A kultúra támogatásához új forrásokat keres, a magánszektort is bevonva.

A kormány bemutatja a kulturális alapok új statútumait, köztük a Kisebbségi Kulturális Alapról szólót is.  

A  célja ezzel az originális szlovákiai alkotások támogatása és a közpénzek kihasználásának jobb ellenőrzése. 

A kormány tudatosítja az egyházak és egyházi szervezetek fontosságát és támogatni fogja ezeket abban, hogy a köz érdekében tevékenykedhessenek.

A Külföldön Élő Szlovákok Hivatalával együttműködve támogatni fogja a szlovák kultúra terjesztését a külföldi szlovákok körében, és Szlovákia kulturális prezentálását külföldön, valamint az ide érkező látogatók előtt.

Ahogy olvashattuk, a kormányprogram ezen részében három helyen is megemlítették a nemzeti kisebbségeket. Kíváncsian várjuk, mi lesz a Kisebbségi Kulturális Alappal és hogy a Martina Šimkovičová vezette tárcától mit remélhetünk mi, felvidéki magyarok.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.