2023. november 14., 08:20

Működő, elérhető és magas színvonalú egészségügyi rendszert ígér a kormány

Jóváhagyta programnyilatkozatát a kormány. A parlamenti képviselők az előzetes bejelentés szerint november 14-én kezdik meg a programnyilatkozatról a vitát.

Zuzana Dolinková
Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter
Fotó: TASR

Az egészségügyet már az előző kormányok is prioritásuknak tartották, bár ez nem mindig látszott, amit az is alátámaszt, hogy az egészségügy helyzete továbbra sem túl biztató: az egészségügyi ellátás válságban van, a szakorvosi kivizsgálásokra gyakran továbbra is hónapokig kell várni, az orvosok pedig egyre-másra tömeges felmondások belebegtetésével próbálják meg a tarthatatlan helyzetre felhívni a figyelmet.

Hosszú távú stratégia az egészségügy fejlesztésére

Az új kormány azt ígéri, változtatni akar a helyzeten.

A tárca szakszerű, átlátható és szigorúan megkülönböztetésmentes irányítást ígér, a kormány abszolút prioritásának tartja a működő, elérhető és magas színvonalú egészségügyi rendszer létrehozását az országban minden polgára számára,

a kormány célja az egészségügy depolitozálása. Ennek érdekében egy hosszú távú stratégiát kíván kidolgozni az egészségügy fejlesztésére, amely a teljes politikai és szakmai spektrummal, valamint az egészségügyi szektorban tevékenykedő valamennyi érintett szervezettel folytatott konstruktív párbeszéd eredménye lesz, annak érdekében, hogy a megkezdett folyamatok stabilitása és folyamatossága több választási időszakban is biztosítható legyen, áll a dokumentumban. A stratégia kidolgozását az elkövetkező négy évre tervezik.

Rövid távú prioritások

A kormány rövid távú prioritásai közül elsősorban az alábbiakat említi a kormányprogram:

  • az egészségügyi személyi állomány stabilizálása – A kormány ennek érdekében olyan feltételeket kíván felállítani, amelyek vonzóak lesznek a diplomások számára, és egyben megállítják a szakemberek külföldre távozását.
  • az egészségügyi oktatási intézmények kapacitásának növelése és megfelelő finanszírozása – Az oktatásban a kormány különböző innovációk előkészítését és az elégtelen kapacitások megnövelését ígéri az orvosi karokon és egyetemeken. Azt ígéri, hogy megfelelő feltételeket szab az orvosképzés finanszírozására, hogy az orvosi karokat több orvostanhallgató felvételére motiválja. Ugyanakkor vonzóbbá kívánja tenni a rezidensképzést a fiatal orvosok és ápolók számára.
  • az ágazat stabil és kiszámítható finanszírozása – A kormány az összes forrás nagyságának, valamint az állami egészségbiztosítási forrásokkal való hatékony gazdálkodás szabályainak meghatározását tervezi. Ennek érdekében létrehozza a közegészségbiztosítási költségvetési tanácsot, amely a jelenlegi makrogazdasági előrejelzéseknek megfelelően javaslatot tesz a finanszírozás fenntarthatóságának és kiszámíthatóságának intézkedéseire.
  • az új pozsonyi egyetemi kórházról való döntés meghozatala –  A kormány szerint az egészségügyi dolgozók új generációjának képzése kapcsán az orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók oktatásához is korszerű és innovatív tereket kell biztosítani.
Közép- és hosszú távú célok

A közép- és hosszú távú célok részeként a kormány folytatni szeretné a helyreállítási terv mérföldköveinek teljesítését, továbbá figyelmet fordítani a mentális egészség megelőzésére és az egészségnevelés bevezetésére az általános iskolákban.

A középtávú célok részeként kiemelt feladatként jelölte meg a kormány például a szűrőprogramok kiterjesztését a tüdő-, gyomor- és prosztataszűrésre is,

illetve a járóbeteg-eljárások katalógusának a frissítését, valamint fokozatos megvalósítása tervének elkészítését.

Ezzel egyidejűleg elő akarja készíteni a járóbeteg-szakellátás reformját és megvalósítani az általános járóbeteg-ellátás elfogadott koncepcióját. A kormányprogram szerint ezekben a szegmensekben is kulcsfontosságú lesz a kompetenciák átruházása az egészségügyi és nem egészségügyi személyzet között.

A kormány mindemellett folytatni szeretné a kórházi reformot is, valamint alternatív finanszírozási források keresését a kórházépítésekhez és -korszerűsítésekhez,

PPP-projektek vagy egyéb, az állami költségvetésen és az európai alapokon kívüli pénzügyi konstrukciók formájában is.

A kórházak fenntartható működését biztosító folyamatok optimalizálása és egységesítése érdekében a kormány be kívánja vezetni a központi gyógyszer-, speciális egészségügyi termék- és technológiabeszerzést. Emellett feltételeket kíván teremteni az innovatív gyógyszerek gyorsabb piacra lépéséhez, illetve motivációs mechanizmusokat bevezetni az új generikus és biológiailag hasonló gyógyszerek piacra kerüléséhez.

A tárca új vezetése az egészségügyi szektorban folyamatban lévő digitalizálás részeként folytatni kívánja az elektronikus szolgáltatások és modulok fejlesztését, így az e-lab, az e-szakorvosi beutaló (výmenný lístok), vagy az elektronikus időpontrendelés (e-objednávanie) és más kiemelt projektek fejlesztését.

​A kormány a népesség elöregedése miatt megnövekedett keresletre számít az egészségügyi és szociális szolgáltatások iránt, ezért ezek finanszírozását a hosszú távú célok keretében ehhez kívánja igazítani. A probléma megoldásához a gyógyfürdői kapacitások hatékony kihasználásának is hozzá kellene járulnia. A tárca rámutatott, hogy az egészségi állapot javításának leghatékonyabb eszköze a polgárok felvilágosítása és oktatása.

Ezért szisztematikus felvilágosítását és oktatását terveznek az egészségtudomány területén, amit az általános iskolák oktatási rendszerébe is integrálni kíván a kormány.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.