2023. november 15., 15:15

Több pénzt, lehetőséget és hatékonyságot ígérnek az oktatásügyben

Szlovákia nagymértékű agyelszívásnak van kitéve, és képtelen versenyezni a tehetségek bevonzásában. A stagnáló oktatási rendszer képtelen megadni minden fiatalnak az elégséges tudásanyagot és képességeket, hogy felnőtt korban teljes értékűen tudjon érvényesülni a munkaerőpiacon és minőségi életet biztosítson magának, olvasható a kormányprogram oktatásügyet érintő részében.

Tomáš Drucker
Fotó: TASR

Az oktatásügy évekig küszködött pénzhiánnyal, ennek eredménye, hogy jócskán le vagyunk maradva a modernizáció és digitalizáció terén. A kormány ezért olyan intézkedéseket hoz, hogy Szlovákia ezen a területen közelítsen az uniós átlaghoz. Jobb feltételeket kíván teremteni a minőségi oktatáshoz, nagy hangsúlyt fektetve az inklúzóra.

A kormány rövid távú prioritásai között szerepel a gyermekek beiskolázottságának növelése, az alapiskolákban a tesztelés, az európai normákból kiindulva. Hogy minden gyermek érvényesülni tudjon a jövőben, a kormány javítani fog a generációs szegénységben felnövő és egészségi akadályozottsággal küszködő gyermekek oktatásán.

A kormány hangsúlyt helyez a felsőoktatás minőségének javítására, hogy az attraktívabbá váljon a fiatalok számára.

Az orvosképzésben megnövelik a hallgatói létszámot. A kormány az oktatási törvény módosításával lehetővé teszi a külföldiek gyermekeinek iskoláztatását és a külföldről érkezett felnőttek képzését, akik a szlovák nyelvet, mint második nyelvet tanulhatnák.

Középtávon a kormány növelni kívánja az érettségi vizsgák minőségét, biztosítva a végzősök jobb elhelyezkedését a munkaerőpiacon. A szlovákiai felsőoktatás és kutatás attraktívabbá tételét szolgálja, hogy a jövőben minél több vendégtanár, kutató és diák érkezzen külföldről.

Ami a pedagógusokat illeti, az oktatási tárca más szakmai és művelődési intézetekkel együtt növelni kívánja a pedagógusok folytonos továbbképzését, a pedagógus életpálya elősegítését, annak érdekében, hogy javítson a pedagógusok társadalmi presztízsén.

A kormány együttműködik a pedagógiai főiskolákkal és karokkal, annak érdekében, hogy a jövő kihívásainak megfelelő pedagógusokat képezzenek. A cél, hogy attraktívabbá tegyék a pályát és hogy megelőzhető legyen a kritikus pedagógushiány. Támogatja az oktatás modernizálását, a technológiák bebiztosítását.

Fontos pontja a kormányprogramnak, hogy biztosítani kívánja az éves rendszeres pedagógusbér-emelést és javítani akarja a nem pedagógus dolgozók jutalmazását is.

Arra fog törekedni, hogy a felsőoktatási intézmények és az egyes karok élére rátermett és menedzseri készségekkel megáldott emberek kerüljenek. Ami a tudományos kutatásokat illeti, ott is minőségi változást terveznek és a doktoranduszképzést is attraktívabbá kívánják tenni a tehetséges fiatalok számára.

Középtávon a kormány javítani kíván az oktatási intézmények gazdasági működésén, támogatja a regionális iskolai közösségek alakulását.

Ami a rendszerszerű intézkedéseket illeti, az újjáépítési terv szellemében a kormány bevezeti az óvodák normatív támogatását. Teret enged az alap- és középiskolák normatív támogatási rendszerének revíziójára és azok emelésére.

A források növelésére azért is szükség van, hogy csökkenjen a befektetési adósság a közoktatásban, növelni kell a hatékonyabb energiafelhasználást az iskolákban és bővíteni a modern eszközök használatát.

A kormány növeli a felsőoktatás és kutatás támogatását, aminek minőségi javulással kell együtt járnia.

A tárca a további minisztériumokkal együtt hatékonyabbá teszi az uniós alapok kihasználását, amivel növelhető az oktatás színvonala.

Az oktatási minisztérium maga is áttranszformálódik egy modern intézménnyé, a projektek jobb menedzselésével, az alá tartozó szervezetek és regionális oktatási hivatalok hatékonyabb irányításával.

Középtávon a kormány új törvényt kíván elfogadni az oktatási közigazgatásról és az iskolai önkormányzatokról.

Összességében a kormányprogram több pénzt, lehetőséget és hatékonyságot ígér, elvégre Tomáš Drucker oktatási miniszter maga is rengeteg menedzseri tapasztalattal rendelkezik. Ám hiába kerestük benne a kisebbségi oktatásra vonatkozó passzust. Nem találtuk.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.