2023. november 13., 16:30

Pénzügyek vonzásában - Egyszerűbb, de progresszív adózás

Az új kormány a programnyilatkozat szerint a piacgazdaság elvei szerint működő, a szükséges mértékben szabályozott erős szociális jogállamot részesíti előnyben. Nézzük mégis mit kínálnak a pénzügyek területén?

Kamenicky
Fotó: TASR

A kormány prioritása a költségvetési politikán belül a fenntartható államháztartáshoz való visszatérés, amelynek célja az államadósság GDP-hez viszonyított alakulásának stabilizálása. A kormány a gazdasági növekedést és a stabil makrogazdasági fejlődést tekinti Szlovákia jólétének és az állam pénzügyi helyzetének elsődleges forrásának.

A kormány céltudatosan növelni kívánja a társadalmi-gazdasági fejlesztést szolgáló pénzügypolitikai eszközök hatékonyságát, elutasítja a fogyasztási adózást, mint az államháztartási bevételek növelésének egyetlen forrását az államigazgatás költségvetési hiányának csökkentésére.

Az államháztartás stabilizálása Ficoék szerint Szlovákia fenntartható fejlődésének alapvető előfeltétele. 2024-ben a GDP 0,5 százalékát érik el az államháztartás hiányának csökkentése oly módon, hogy az Európai Unióban az egyik legalacsonyabbnak számító lakosság életszínvonala nem romlik tovább - olvasható a programban.

Az adózás területén a kormány a horizontális méltányosságot a vagyon és a tőke adóztatása, valamint a munkajövedelem adóztatása közötti arány megváltoztatásával kívánja biztosítani.

Ennek elérése kapcsán:

  • Banki különadót akarnak bevezetni, amelynek áthárítását a fogyasztókra külön fogják figyelni.
  • Lakáshitellel rendelkezők kamatterheinek csökkentését fogják célozni.
  • Oyan speciális pénzügyi eszközök bevezetését tervezik, amelyek tükrözik az ágazatok, vállalatok, jogi személyek vagy természetes személyek rendkívüli nyereségét és többletnyereségét, azzal a céllal, hogy forrásokat teremtsenek a célzott intézkedések finanszírozására.
  • Kormány a személyi jövedelemadó területén magasabb progresszivitás bevezetését javasolja az adóalap-sávok kiigazításával, anélkül, hogy ez negatív hatással lenne a lakosság alacsony jövedelmű csoportjaira, valamint társadalmilag igazságosabb gyermek utáni adókedvezményt állapít meg.
  • Az ingatlanadók területén a kormány a lakosság szociális színvonalát tükröző ingatlanadó emelését javasolja anélkül, hogy ez negatív hatással lenne a lakosság alacsony jövedelmű csoportjaira, ugyanakkor több lakáscélú ingatlan tulajdonosai is adót terhelnek. nagyobb mértékben a második és az azt követő ilyen tulajdonságok esetében.
  • A dohányra és az alkoholra kivetett adók emelésével a kormány felveszi a harcot a káros hatásokkal szemben. Ezzel összefüggésben fontolóra veszi az édesített italokra kivetett adó bevezetését is. A környezeti fenntarthatóságot szem előtt tartva a kormány növelni fogja a környezetvédelmi adózás jelentőségét.
  • Felmérik a szerencsejátékok működtetéséből származó állami költségvetési bevételek növelésének lehetőségeit az ezekből eredő hatások társadalmi kompenzációjának biztosítására fordított kiadások fedezése érdekében, valamint növeli a városok és önkormányzatok szerencsejáték-bevételekből való részesedését.

Az adózás területén szeretnék egyszerűsíteni a folyamatokat, kormány megújítja azt a reformszándékot, hogy egységesítse az adók, illetékek és illetékek beszedését úgy, hogy azok beszedésének helye a pénzügyi igazgatóság legyen. Ennek a reformnak az egyik alapvető feltétele a társadalombiztosítási hozzájárulás éves elszámolásának bevezetése.

A programban még szerepelnek olyan törekvések, amelyek a hatékonyabb adóbehajtást, a nemzetközi szabályozások szlovákiai vállalkozókra gyakorolt hatásainak koordinációját, befektetések támogatását érintik. Külön pontban foglalkoznak azzal is, hogy nagy figyelmet szentelnek majd az árak stabilitásának megtartására, amely különösen fontos szerepet játszik az életszínvonal szintjén.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.