2024. március 20., 23:35

Forró az RTVS-ben: A társadalmat megosztó árkokat be kell temetni

A köztársaságielnök-választási kampány utolsó elnökjelölti vitájára a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió választási stúdiójában került sor.

tablo
Tíz elnökjelölttel kezdődött a vita, kilenccel fejeződött be
Fotó: Reprofotó

Az Andrej Danko hétfőn bejelentett visszalépése után talpon maradt tíz államfőjelölt – Patrik Dubovský, Forró Krisztián, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marián Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini, Robert Švec – mindegyike részt vett a vitában.  A jelöltek 16 perccel gazdálkodhattak, ezt beosztva kellett válaszolniuk a műsorvezetők kérdéseire.

Elsőként arról kérdezték a jelölteket, miért indulnak az elnökválasztáson, és miért válasszák éppen őket az állampolgárok.

Forró Krisztián elmondta, jelöltségének célja, hogy a magyar közösség megmutassa magát.

Valószínűleg még nem jött el annak az ideje, hogy egy magyar legyen Szlovákia köztársasági elnöke, de lehet, hogy a közeljövőben ez is megtörténik, hisz pár éve még az is elképzelhetetlen volt, hogy az országnak női elnöke legyen. Az elnökválasztás nem az első fordulóban fog eldőlni.

Az első körben egyik szlovák jelöltet sem fogják erősíteni a mi szavazataink, hiszen akik továbbjutnak, azok a mi szavazataink nélkül is tovább jutnak, akik pedig nem, azoknak a mi szavazataink sem fognak segíteni. Ha azt akarjuk, hogy komolyan vegyenek bennünket, az első körben meg kell mutatnunk erőnket" – mondta.

Štefan Harabin azt szeretné, hogy legyen rend, és az igazságosság uralja az országot, az Alkotmányt pedig ne tapossák lábbal.

Megismételte kampányának sarokköveit, mely szerint „egyetlen töltényt és egy centet sem Ukrajnának, egyetlen migránst sem befogadni.” Harabin azt szeretné, hogy Szlovákia ne legyen a külföldi érdekek vazallusa.

Ivan Korčok sajnálatát fejezte ki, hogy nincs egyetlen női jelölt sem, ez a hazai politikai élet adóssága. Elmondta, a jelenlegi kiélezett helyzetben éppen olyan köztársasági elnökre van szükség, mint ő.

Peter Pellegrini szerint az ország helyzete összetett, ezért az állami érdekeket kell védeni, ezért küzdeni szeretne Szlovákia érdekeiért. Szerinte olyan elnökre van szükség, aki nem csak bólogatni fog a nagyoknak.

Forró Krisztián elmondta, minden állampolgár elnöke szeretne lenni, a kormánypártokat és az ellenzéket választóké egyaránt. Véleménye szerint a társadalomban mélyek az árkok, ezeket be kell temetni. Felidézte:

mi magyarok tanultunk a szakadásból, amikor a politika családokat osztott meg", ezért közvetíteni szeretne a kormány és az ellenzék között. A Magyar Szövetség elnöke hangsúlyozta: a déli és keleti régió továbbra is le van maradva, nem irányul ide kellő mennyiségű fejlesztés, az úthálózat is elhanyagolt.

Problémaként említette, hogy a Beneš-dekrétumok alapján még ma is történnek ingatlanelkobzások az országban. Hangsúlyozta, míg a magyarok, az oktatási rendszernek köszönhetően sokat tudnak a szlovákokról, a szlovákok keveset tudnak a magyarokról. Ennek kapcsán a lakosságcserét és a kitelepítéseket említette. Erre reagálva Robert Švec elmondta, szó sem volt kitelepítésekről, a lakosságcserére Csehszlovákia és Magyarország közös megegyezése alapján került sor, Forró azonban kifejtette a lakosságcsere és a deportálások közötti különbséget, és felhívta a figyelmet a lakosságcsere igazságtalan voltára is.

Harabin azt szeretné, ha a törvény betűje az országban maradéktalanul érvényesülne. Elmondta, a köztársasági elnöknek a lakosok pénztárcájára is oda kell figyelni. Az Oroszország elleni "szankciók oda vezettek, hogy nem jutunk hozzá az olcsó energiahordozókhoz, hanem ugyanazokat az energiahordozókat négyszeres áron vásároljuk meg Amerikától." Elmondta, az EU nem fölérendeltje Szlovákiának.

Pellegrini megújítaná a kommunikációt a három legfőbb közjogi méltóság, az államfő, a házelnök és a miniszterelnök között, mivel csak ez vezethet eredményre. Ő

nemcsak a fiatalok, hanem az idősek, a családosok, a diákok, a 2,5 millió dolgozó ember" elnöke szeretne lenni.

Felszámolná a regionális különbségeket. Hangsúlyozta, az elnök, hivatalából adódóan sok témát meg tud nyitni.

Amikor a műsorvezetők a szociális kérdésekről kérdezték a jelölteket, Harabin a külpolitika felé terelte a szót. Elmondta, az Európai Unió migrációs csomagja elfogadhatatlan, Szlovákia nem fizethet "védelmi pénzt" a be nem fogadott migránsok miatt. Rámutatott, "senki sem ért a joghoz", valószínűleg rajta kívül. Elmondta, Szlovákiának nincs szüksége a NATO-ra.

Korčok elmondta, a NATO-ból és az EU-ból való kilépés lehetőségének lebegtetése hazardírozás az állampolgárokkal.

El tudjuk-e képzelni a regionális fejlesztéseket az EU-s források, más uniós adófizetők pénze nélkül?"

– tette fel a kérdést. Elmondta, elnökként "nem ceremóniamester szeretne lenni, aki külföldön vörös szőnyegen járkál", hanem gazdasági témákban is aktív lenne, ő lenne "a modernizáció hangja".

Forró Krisztián emlékeztetett: a magyar párt ott volt, és segített, amikor az Európai Unióba vagy a NATO-ba való belépésről volt szó. Segítettek akkor is, amikor Vladimír Mečiar leváltásáról volt szó. "Aztán elfelejtettek bennünket" – tette hozzá.

Ugyanakkor elmondta, ez az EU már nem az az EU, amelybe Szlovákia belépett, ezért is fontos, hogy a magyaroknak újra legyenek EP-képviselői. Hangsúlyozta a visegrádi együttműködés fontosságát. Emlékeztetett: Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország az EU 10%-át teszi ki, ezt a potenciált pedig ki kell használni.

A köztársasági elnök jogköreit illetően a jelöltek többé-kevésbé egyetértettek abban, hogy az államfői jogkörök elégségesek, és azokat érdemben nem bővítenék.

A műsor végén Forró Krisztián magyarul is szólt a választókhoz, arra kérve őket, legyenek egységesek, és mutassák meg közösségünk erejét. Talpra magyar! – zárta szavait.

Az RTVS választási vitájának utolsó perceiben Robert Švec, a Szlovák Megújhodási Mozgalom elnöke bejelentette, visszalép Štefan Harabin javára, és erre szólította fel a többi, magát nemzetinek tartó jelöltet is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.