2024. január 30., 17:08

Marián Kotleba elnökjelöltségét 20 ezren támogatták

Kedd délután Marián Kotleba, a parlamenten kívüli Mi Szlovákiánk Néppárt vezetője is leadta a köztársasági elnöki választáson való induláshoz szükséges támogató aláírásokat.

Marián Kotleba ezúttal elnökként próbálkozik
Marián Kotleba ezúttal elnökként próbálkozik
Fotó: TASR

Kotleba 20 ezer támogató aláírást gyűjtött össze. "Teljes erőbedobással indultunk neki, azzal indulunk neki, hogy valóban új szelet akarok hozni a köztársasági elnöki választási kampányba, a szlovák érdekekről akarok beszélni, az emberek szükségleteiről" – mondta Kotleba.

A konkrét elnöki programjának bemutatását későbbre tervezi. "Erre még van időnk, meg kell várni az elnökjelöltek regisztrációját, de azt gondolom, több téma is van, és biztosan az egyik hangsúlyos terület a külpolitika lesz" – vélekedett.

A köztársaságielnök-választáson minden, 40 év feletti, szlovákiai állandó lakcímmel rendelkező szlovák állampolgár indulhat. A jelöltet vagy 15 parlamenti képviselőnek, vagy 15 ezer állampolgárnak kell aláírásával támogatni. A javaslatokat legkésőbb január 30-án éjfélig kell leadni a parlamentben.

Az elnökválasztás első fordulóját március 23-án, szombaton tartják. Ha itt nem sikerül megválasztani az új államfőt, a második fordulóra április 6-án kerítenek sort.

Zuzana Čaputová hivatalban levő államfő mandátuma június 15-én jár le.

Szintén a mai napon adta le aláírásait egy másik elnökjelölt is. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.