2024. január 31., 15:16

A magyarok dönthetik el, ki lesz Szlovákia következő elnöke

A magyar közösségnek komoly beleszólása lesz, ki költözhet be Zuzana Čaputová mandátumának lejárta után a Grassalkovich-palotába.

Fotó: TASR

Január 30-án éjfélkor lejárt a március 23-ára kitűzött államfőválasztás jelöltállításának határideje. Amit biztosan tudhatunk, legfeljebb 11 jelölt állhat fel a rajtkőre, az indulók végleges névsorát legkésőbb február 13-án ismerhetjük meg. Eddig a napig dönthet ugyanis a házelnök az illetékes parlamenti bizottság vizsgálatát követően arról, hogy a jelöltek teljesítették-e az induláshoz szükséges feltételeket. Csak a tények kedvéért, ahhoz, hogy valaki államfőjelölt lehessen 15 parlamenti képviselő vagy 15 000 választópolgár ajánlása szükséges. 

Legfeljebb 11 jelölt állhat fel a rajtkőre
Az államfőválasztásra Andrej Danko, Patrik Dubovský, Forró Krisztián, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini és Róbert Švec jelentkezett be. Pellegrini a Hlas és a Smer, Matovič és Dubovský a Slovensko mozgalom képviselőinek támogatásával indul, a többiek a választópolgárok ajánlásával állhatnak fel a rajtkőre.

Az előbbi mondatban nincs tévedés, Matovičék képviselőcsoportja két jelöltet is támogat. Még mondja valaki, hogy a kiérdemesült kormányfő ne tudna újra és újra váratlant húzni, legfeljebb a határidő letelte előtt néhány perccel előadott médiahack politikai hasznát nehéz megérteni a figyelem pillanatnyi felkeltésén túlmenően.

Forró Krisztián egyedüli magyar jelöltként indul

Jelen állás szerint már biztosan indul Danko, Korčok, Forró, Náhlik, Pellegrini és Harabin: az ő jelöltségüket ugyanis már elfogadta a házelnök. Aki ugyebár nem más, mint Peter Pellegrini, aki maga is jelölt. A képviselői támogatással induló Matovič és Dubovský ajánlásainak vizsgálata puszta formalitás, a kérdés pusztán az, Kotleba, Kubiš és Švec elégséges számú hitelesnek minősített aláírással rendelkezik-e.

A Magyar Szövetség jelöltjeként induló Forró Krisztián pártelnök múlt pénteken adta le a szükséges aláírásokat. Forró egyedüli magyar nemzetiségű államfőjelöltként indul a választáson, a szükséges 15 ezer választópolgár támogatásának majdnem kétszeresét, közel 30 ezer aláírást sikerült összegyűjtenie. Megjegyzést érdemel, a választás egyik esélyeseként emlegetett Ivan Korčok mintegy 40 ezer támogató aláírást gyűjtött össze, alig tízezerrel többet, mint Forró Krisztián.

Forró az ajánlások leadásakor úgy fogalmazott, négy százalék feletti eredménnyel lenne elégedett, amely biztosítaná, hogy a magyar közösség láttassa magát. A Magyar Szövetség államfőjelötje hangsúlyozta, a választás jó eséllyel a második körben fog eldőlni, az első fordulós jó szereplés erős tárgyalási pozíciót kínál arra, hogy a magyar közösség problémáit az asztalra lehessen tenni, ezáltal a felvidéki magyarokat senki se kerülhesse meg.

Pellegrini és Korčok között dőlhet el a verseny
A felmérések szerint a közel egy tucat jelölt közül Peter Pellegrininek és Ivan Korčoknak van reális esélye arra, hogy beülhessen az államfői székbe. Pellegrini hosszú lebegtetés után szánta rá magát az indulásra, saját pártja a Hlas-SD mellett felsorakozott mögé a legerősebb kormánypárt, a Smer-SSD is. A házelnök mögé azonban nem állt be a koalíciós SNS. A nemzetiek elnöke, Andrej Danko azon túlmenően, hogy maga is jelöltként indul, valóságos lejárató kampányt indított Pellegrini ellen, amit a Korčokhoz húzó fősodorbeli sajtó alaposan fel is kapott.

Pellegrini és Korčok között az elmúlt hetekben szűkült az olló, s bár a felméréseket a kutatócégek szeptemberi fiaskója után érdemes kritikával venni, a tendencia azért eléggé árulkodó. Pellegrini számára már az első fordulóban is az a legfőbb kihívás, hogy a lehető legtöbb kormánypárti választót maga mögé tudja állítani, miközben nemcsak Danko, de a felmérésekben a harmadik helyre jósolt Štefan Harabin is ezt a választói réteget szólítja meg.

Jó eséllyel a második fordulóban hirdetnek győztest
Nagy valószínűséggel az államfőválasztás a második fordulóban fog eldőlni, hiszen arra jelenleg kevés az esély, hogy a jelöltek valamelyike március 23-án megkapná az összes választókorú polgár szavazatának több mint felét. Vagyis a versenyt az fogja eldönteni, melyik jelöltnek van több tartaléka a második fordulóra.

Másképpen fogalmazva, az első fordulóban rajthoz álló jelöltek támogatói lehetnek a királycsinálók. A felvidéki magyar közösség számára az államfőválasztás igazi tétjét pontosan ez a lehetőség adja meg.

Az első körben a magyar közösségnek erőt kell felmutatni

Fontos megjegyezni, az sem mellékes, milyen erőt tud felmutatni az első fordulóban magyar jelöltként Forró Krisztián. Ha a magyar választópolgár már az első fordulóban is az esélyes szlovák jelölt mellé teszi le a voksát, elveszik annak lehetősége, hogy a szavazata a közösség érdekében hasznosuljon.

Minél nagyobb szavazatszámot tud felmutatni a Magyar Szövetség jelöltje, annál erősebb lehet a tárgyalási pozíciója a második fordulót megelőzően, annál nagyobb a mozgástér, hogy a magyar párt megszabja a támogatás árát a második körben. A tudatosan szavazó felvidéki magyar választó számára ezért fontos szempont, hogy az első körben a magyar jelöltet válassza.
Nem elég egy "keszenem"

Nem meglepő, hogy a két fő esélyes versenyében a magyar választók többsége Korčok ellenében Peter Pellegrinit támogatja. A korábbi külügyminiszter részéről számos magyarellenes élű megnyilvánulásra emlékezhetünk, de az államfőjelölti kampányában is inkább a negatív gesztusokat jegyezhetjük fel tőle. Vagyis akár úgy is vehetnénk, a verseny Dél-Szlovákiában lefutottnak tekinthető, a második körben a magyar szavazatok többségét anélkül is bezsebelheti a jelenlegi házelnök, hogy a Magyar Szövetség erre kifejezetten felszólítaná a támogatóit.

Valójában Pellegrini számára, különösen abban az esetben, ha az első fordulóban szoros eredmény születik, cseppet sem lesz mindegy, mekkora számban vesznek részt a második körben a magyar választók. Innen nézve már korántsem lebecsülhető tényező, hogy a Magyar Szövetség felszólítja-e a választóit Pellegrini támogatására.

Tanulságos felidézni az öt évvel ezelőtti dél-szlovákiai eredményeket, amikor Zuzana Čaputová nagy fölénnyel győzött a magyarlakta járásokban, de a részvételi hajlandóság itt volt a legalacsonyabb az egész országban. Vagyis, ha a magyar választók tudatosak, a szavazatuk nincs ingyen, azért adni is kell valamit.

A parlamenti küszöböt a magyar pártnak szeptemberben nem sikerült megugrania, de az államfőválasztás újabb alkalmat kínálhat egy alkuhelyzet elérésére.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.