2024. május 16., 18:00

Vízsodorta történelemóra a Csaplárban - VIDEÓKKAL

A Pro Media Alapítvány támogatásával létrejött Vízsodorta históriák alkotói, Kósa Lőrinc és Zalka Lóránt ezúttal vetítéssel egybekötött beszélgetéssel szolgáltak a sorozatról a Csaplár Benedek Városi Művelősédi Központban Dunaszerdahelyen. 

A Vízsodorta históriák alkotói, Kósa Lőrinc és Zalka Lóránt
Galéria
+7 kép a galériában
A Vízsodorta históriák alkotói, Kósa Lőrinc és Zalka Lóránt
Fotó: Katona Tamás

Második alkalommal vitték távolabb a Duna menti településektől a Vízsodorta históriák vásznát az alkotók. Tették ezt nagy örömmel, hiszen visszaigazolja számukra, hogy ez az egyedi elképzelésű, párját ritkító, értékmentő dokumentumfilm-sorozat, mára akkora tömeget szólított meg, amelyre ők maguk sem számítottak. 

Puskás Attila, a Pro Média Alapítvány igazgatója elmondta, miért állt az alapítvány teljes mellszélességgel az ötlet mellé, kiemelte a dokumentumfilm-sorozat értékközvetítő szerepét. Elmondta,

a históriák varázsa abban áll, hogy nem csupán elbeszélt történelemmel kínálja a nézőt, hanem kiegészíti ezt olyan filmszerűen elmesélt történelemmel, ami teljesen új megvilágításba helyezi a saját felvidéki történetünket. 
Videó:  ma7

Zalka Lóránt helytörténész, a projekt egyik alkotója portálunknak elmondta, hogy az 560 percnyi leforgatott képkocka célja, hogy párbeszédre bírja a különböző generációk képviselőit. Kiemelte, hogy öt éve forognak a kamerák és sajnos az elmúlt öt év nyilatkozói közül már nyolcan nem élnek, tehát valóban az utolsó órában villant fel a piros gomb. 

Videó:  ma7

Kósa Lőrinc, a projekt másik alkotója szerint a forgatás összehozza a közösségeket, szorosabbra fűzi a viszonyt, elmossa a feszültséget, a csoportkohéziót erősíti.

Azt mondja, bebizonyosodott, hogy nem tudják felölelni az egész Felvidéket, ezért kiemelte, hogy szeretnék a kezdeményezést mozgalommá duzzasztani, így várnak olyan forgatócsoportokat, akik szivesen részt vennének a Vízsodorta históriák hömpölygő áradatában. 
Videó:  ma7

Takács Tímea, a Csaplár Benedek Városi Művelősédi Központ igazgatónője nagy megtiszteltetésnek veszi, hogy a Kortárs a Csaplárban műsoron belül vendégül láthatták az alkotókat, akik véleménye szerint hiánypótló munkát végeznek a Felvidéken. 

Videó:  ma7

 

A Vízsodorta históriák ereje és hatása vitathatatlan, összekapcsol időset és fiatalt, feleleveníti a történelem fájó epizódjait, hogy a huszonnegyedik órában szolgáljon nekünk, itt maradt, megmaradt felvidékieknek példával.  Ezért is fontos tudatosítanunk, hogy a történelem nem csak a múlt, hanem élő és folyamatosan formálható és alakítható jelenség, amiben nekünk, kisebbségi létben élő magyaroknak megvannak a külön feladataink más nemzetekhez képest. Ez a dokumentumfilm-sorozat képes összekulcsolni a kezeket, megdobbantani a sziveket és párássá tenni a szemeket, mert ott szunnyad bennünk az összetartozás tüze és ha őseink áldozatvállalásába, hányattatott életébe és példaértékű kiállásába helyezkedhetünk egy pillanatra, talán felismerjük, hogy nem tehetjük értelmetlenné az ő életeiket azzal, hogy feladjuk azt, ami az ő életük egyik tartópillére volt: a haza, ezzel együtt a magyarság.
1874
Galéria
+7 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.