2023. szeptember 18., 17:12

Gyalogos zarándoklat és szentmise a Medvesaljai Mária kápolnánál és kútnál

Hagyományosan idén is megtartották a Mária kúthoz vezető Kisboldogasszonyi zarándoklatot. Az Egyházasbást és Vecseklő határában lévő kegyhely Medvesalja egyetlen zarándokhelye, melyhez évente búcsút szerveznek. A zarándoklat egyeseknek feltöltődést jelent, mások a mai napig gyógyító erőt tulajdonítanak az ott lévő forrás vizének.

A Mária-kút keletkezése egy Szűz Mária-jelenéshez kötődik, valamikor a 17-18. század fordulóján. A monda szerint Mária megjelent egy néma juhásznak, aki a jelenés hatására visszanyerte beszédkészségét. A helyi idős polgárok közül sokan arra is emlékeznek, hogy először 1947-ben tartottak itt szentmisét. Néhány évtizede a zarándoklatok elmaradtak, néha-néha azonban egy kisebb csoport mindig meglátogatta a forrást és az ott álló kápolnát. Majd 2015-ben, a régi fakápolna felújításával felélesztették ezt a szép hagyományt.

Az egyházasbásti Szent János kápolnánál gyülekeztek a hívek. Innen indult a menet Vecseklő irányába, ahol további hívek csatlakoztak. A legtöbben gyalogosan teszik meg a közel két kilométeres távot. Közben imádkoznak, énekelnek. A zarándoklat egyeseknek feltöltődést jelent, mások a mai napig gyógyító erőt tulajdonítanak a forrás vizének.

„A hívekkel együtt imádkozni az mindig nagy ajándék, mert Jézus valóban itt van köztünk, hiszen az emberek többsége imádságos lélekkel jön ide. Ez a bensőséges közösség valóban megerősíti a hitet, a reményt és a szeretetet bennünk. És ez egy ilyen lelkigyakorlat a közös ima és a szentmise által, amellyel teljes búcsút is nyerhetünk, ha a kegyelem állapotában vagyunk” – mondta Básti Róbert, Tajtiról.

A misét Csák András, Cered község plébánosa celebrálta, aki a szentmise keretében megáldotta Szűz Mária és Szent Bernadett szobrát. A szentbeszédben Mária születésének évfordulójáról és személyének jelentőségéről is szólt.

„Az ő alakja egy kapocs az életünk és Jézus között. Talán mindannyian, amikor a bánatban vagy nehézségek között vagyunk, akkor közelséget érezhetünk és találhatunk az imádságban szenvedő Krisztussal, és akkor lélekben már mi is odaálltunk a kereszt alá. Azt hiszem sok ember számára ezért is közeli ez az ünnep és Mária alakja is, mert vele együtt megyünk Jézushoz” – mondta a plébános.  

A környező települések összefogásával Egyházasbást önkormányzatának célja, hogy évente zarándoklat formájában minél többen megismerjék a kápolna és a forrás történetét, ezzel is segítve a térség turisztikai fellendülését.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.