2022. március 14., 19:43

Az 1848-1849-es forradalomra emlékeztek a Csallóközben

A magyarság a magyar szabadságharc és forradalom 174. évfordulójára emlékezik 2022 március idusán. A csallóközi településeken már megkezdődtek az ünnepi megemlékezések, rendezvények, mutatunk néhány gyöngyszemet a már megrendezett eseménysorozatok közül, hiszen ilyenkor dobban igazán együtt a magyar szív.

Bős-1848as megemlékezés+Nagyszarva
Fotó: Reczai Lilla

Bősön a turul szobor előtt emlékeztek meg a 1848-1849-es forradalom hőseiről, ahol a helyi Csemadok elnöke, Nagy Anikó köszöntötte Csíkszentmihály testvértelepülés polgármesterét, Izsák-Székely Lórántot, aki Fenes Iván polgármester után tartotta meg ünnepi szónoklatát. 

Bős-1848as megemlékezés+Nagyszarva
Fotó:  Reczai Lilla
A magyar történelem legszebb és egyben legismertebb fejezete az 1848-as forradalom és szabadságharc. A polgári átalakulásért vívott küzdelem idealizmusa hősiessége, össznemzeti mivolta a mai napig eleven erő"

– hangzott el Nagy Anikótól.

Bős-1848as megemlékezés+Nagyszarva
Nagy Anikó, a bősi Csemadok elnökének beszéde
Fotó:  Reczai Lilla

Fenes Iván emlékeztette az egybegyűlteket, hogy a szomszédban zajló háború és a világban még mindig jelen lévő vírus ellenére a magyarok itt vannak, és az ünnepen együtt emlékezik minden magyar ember.

Hiszen ezekből a dicső napokból a szabadságharcra emlékezve is töltekezünk"

– jelentette ki Fenes Iván.

Izsák-Székely Lóránt köszöntőjében rámutatott arra, hogy a szabadság ott lesz, ahol van hit a kitartásban, van remény a megmaradásban és van szeretet egymás, s a Jóisten iránt.

Létezik vajon két párhuzamos szabadság a világon? Az egyik, ha elnyomja a másikat, az már zsarnokság. Ez ellen kellene küzdenünk, minden nép ez ellen kellene küzdjön" 

– állapította meg Csíkszentmihály polgármestere. Csíkszentmihály a közeljövőben felavatja új terét, amelyet Bős térnek neveznek majd el, ahová a bősi önkormányzat egy turulmadarat adományoz. A pünkösdi búcsúra szeretnék elkészíteni, s akkor lepleznék le a nagyérdemű előtt. 

Bős-1848as megemlékezés+Nagyszarva
Izsák-Székely Lóránt Csíkszentmihály polgármestere
Fotó:  Reczai Lilla

Az ünnepi műsorban büszkén helyt állt Zalka Hunor szavaló, Nagy Gábor és Nagy Tamás előadók, a helyi Széchenyi István cserkészcsapat tagjai, a Kék Duna Vegyeskar, az Amade László Alapiskola tanulói, Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László előadóművészek. 

Bős-1848as megemlékezés+Nagyszarva
A helyi fiatalok műsora
Fotó:  Reczai Lilla

Koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezetek a szabadságharc évfordulójának alkalmából a nagyszarvai Csemadok-parkban, ahol ünnepi beszédet Kovács László történész mondott.

Legyen béke, szabadság és egyetértés (most is)! Ezen kellene dolgoznunk ezekben a súlyos pillanatokban. 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.