2022. március 12., 17:15

Koncerttel emlékeztek a forradalom és szabadságharc évfordulójára Kassán

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 174. évfordulója tiszteletére 2022. március 11-én Magyarország Kassai Főkonzulátusa szervezésében, a Kassai Filharmóniával együttműködésben adott koncertet Bogányi Gergely és a Kodály Filharmónia Debrecen a kassai Művészetek Házában.

2022-03-11 1848-49, forradalom, szabadságharc, évforduló, Kassa, koncert

A járványügyi korlátozások miatt kétéves kihagyás után végre újra együtt élhette meg az ünneplés örömét a térség magyarsága. A világszínvonalú előadást számos vendég tisztelte meg jelenlétével. Kassa megye mindkét alelnöke, a Szövetség mindhárom platformjának elnökségi tagjai, a Csemadok általános és keleti regionális alelnökei, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke és főgondnoka, valamint a keleti egyházmegyék esperesei, lelkészei, a kassai görögkatolikus püspöki helynök, a római katolikus egyház és a kassai zsidó hitközség helyi vezetői, továbbá magyar tannyelvű iskolák igazgatói és polgármesterek is részt vettek az ünnepségen.

Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja ünnepi köszöntőjében az 1848. március 15-i, a magyar nemzethez intézett forradalmi kiáltvány szavait idézte: Legyen béke, szabadság és egyetértés! Mint mondta, a XIX. század közepén Európán végigsöprő forradalmak népeket kötöttek össze, a szabadságharc zászlaja alatt a magyarok mellett több ezer szlovák is harcolt. Ők megértették, hogy csak összefogva lehet kivívni a szabadságot és békét.

Az elmúlt években Magyarország és Szlovákia szoros partnerséget alakított ki, közös sikereink hozzájárulnak a kölcsönös bizalom építéséhez. A szabadság vágya évszázados közös örökségünk, melyet nem egymástól, hanem együtt kell megvédenünk”

– mondta a főkonzul.

2022-03-11 1848-49, forradalom, szabadságharc, évforduló, Kassa, koncert, Hetey Ágota, főkonzul

Rámutatott, a koncert Magyarország Kassai Főkonzulátusa és a Kassai Állami Filharmónia együttműködésében valósult meg. Reményét fejezte ki, hogy a rendezvénnyel hagyományt teremtettek, és a Debreceni Kodály Filharmonikusokat további világszínvonalú produkciók követik a kassai közönség örömére.

Pár hete még egyikünk se gondolta, hogy a mi közös Kárpát-medencei szülőföldünkön ennyire aktuálisak lesznek a 174 éve papírra vetett szavak! Legyen béke, szabadság és egyetértés!”

– fogalmazott Hetey Ágota.

A 2023-ban százéves fennállását ünneplő Kodály Filharmónia Debrecen koncertje Liszt Ferenc Les Préludes (Előjátékok) című szimfonikus költeményével kezdődött, melyet Kodály Zoltán zenekari művei közül talán a leggyakrabban játszott Galántai táncok című műve követett. Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész közreműködésével felcsendült Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye, majd Bogányi Gergely Al Ula szimfonikus költeményének utolsó, Fény című tétele kápráztatta el a közönséget.

Az ünnep tiszteletére a Kassai Filharmónia épülete is díszbe öltözött: a magyar zászló mellett piros-fehér–zöld színekben pompázó virágköltemények emelték az esemény fényét. Bár a járványügyi korlátozások miatt hagyományos fogadásra még most sem kerülhetett sor, a meghívott vendégek a böjti időszakra tekintettel a BÖJT Pincészet borát vihették haza ajándékba.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.