2022. április 13., 13:03

Biden, a törvényhozást megkerülve, 750 millió dolláros fegyverszállítmányt küld Ukrajnának

A Reuters hírügynökség úgy tudja, a Fehér Ház akár már a mai nap folyamán bejelentheti egy újabb, minden eddiginél nagyobb fegyverszállítmány Ukrajnába küldését. A hírek szerint több mint 750 millió dollárt érő fegyver és hadianyag kerülhet az ukrán hadsereghez.

biden
Fotó: TASR/AP

A Reuters két, nevüket nem vállaló katonai forrásra hivatkozva állítja, hogy a döntés gyakorlatilag megszületett, már csak bejelentésre vár. A szállítmányt Joe Biden amerikai elnök saját alapjából finanszírozzák majd, 

kongresszusi jóváhagyás nélkül.

Ez az elnökségi lehívásnak (Presidential Drawdown Authority) fordítható gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy a mindenkori amerikai elnök a törvényhozás jóváhagyása nélkül küldhessen fegyvereket, hadianyagokat vagy egyéb árukat, illetve nyújthasson szolgáltatásokat.

A Reuters úgy tudja, egyelőre nem véglegesítették, milyen felszerelést küldenek Ukrajnába, de egy kongresszusi forrás szerint nehéztüzérségi lövegeket és tarackokat biztosan tartalmaz majd a szállítmány. A Fehér Ház mind ez idáig nem reagált a Reuters megkeresésére.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón Washington arról tájékoztatta a sajtót, hogy a háború február 24-ei kitörése óta az Egyesült Államok már 1,7 milliárd dollár értékben nyújtott támogatást Ukrajnának. 

Egészen elképesztő mennyiségekről van szó. A Financial Times nemrégiben kiderítette, hogy az USA Javelin-rakétáinak harmadát (nagyjából ötezer darabot), és a Stinger-rakéták mintegy 25%-át (több mint 1400 darab) átadta már az ukrán hadseregnek. A lap azt írja, a gyártás jelenlegi üteme mellett 4-5 évbe is beletelik, mire az amerikai hadsereg pótolni tudja a kiesést.

A Reuters szerint akár belpolitikai botrány is lehet Biden "gesztusából", ugyanis a törvényhozás tagjai fájlalták, hogy a várható bejelentés előtt alig néhány órával értesítették őket arról, mi készül.

Kiderült az is, hogy a Pentagon a közeljövőben asztalhoz ül az Egyesült Államok legnagyobb fegyvergyártóival (Raytheon Technologies,  Lockheed Martin Corp, Boeing Co, Northrop, Grumman, General Dynamics, L3Harris Technologies), hogy megtárgyalják, miként lehetne fokozni az amerikai termelést. Arra számítanak ugyanis, hogy az orosz-ukrán háború akár évekig elhúzódhat. 

Számos európai állam időközben jelezte, egy jó darabig képtelenek lesznek újabb fegyvereket küldeni Ukrajnába. Christine Lambrecht, a német védelmi miniszter pár napja közölte, nem tudnak több hadianyagot küldeni, ugyanis nem maradt felesleg. Németország egyelőre nem hajlandó hozzányúlni stratégiai készleteihez, így Lambrecht kijelentette, jelen állás szerint nem küldenek több fegyvert Ukrajnába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.