2022. május 10., 16:03

Lapátokkal vagyunk felfegyverezve – üzenték a frontra küldött beregszászi katonák

Kétségbeesett videót tettek közzé a frontra vezényelt beregszászi területvédelmi erők. Szerintük ágyútölteléknek akarják használni őket.

teruletvedelmi

Példátlan módon a nyilvánossághoz fordultak a luhanszki frontra küldött, beregszászi 101. Területvédelmi Dandár katonái. Az ukrán hadseregnek valószínűleg a nyilvánosságra hozottnál komolyabb veszteségei lehetnek, és nagy rajtuk az orosz nyomás.

Az ukrán parlament ugyanis törvényt módosított, mely lehetővé teszi, hogy a területvédelmi erőket a frontvonalon is bevessék. A törvénymódosításról még május 3-án szavaztak, mondhatni csendben, vagy legalábbis a szavazás nem érte el az a főként a harci cselekményekre és diplomáciai csatározásokra koncentráló európai sajtó ingerküszöbét.

A 450 képviselőből álló Legfelsőbb Tanács 338 képviselője szavazott a javaslat mellett.

Területvédelmi erők a Krím-félsziget 2014-es megszállásának sokkjára reagálva, 2015-ben alakultak. Ezen a néven próbálták előbb összefogni, utóbb szervezni is a spontán szerveződő fegyveres egységeket. 2021-ben Volodimir Zelenszkij elnök javaslatára 11 ezer fővel növelték a reguláris hadsereg létszámát, a területvédelmi erőket pedig külön, önálló struktúrába rendezték. Élén Jurij Haluskin tábornok áll.

A területvédelmi erők önkéntesekből állnak. Feladatuk elsősorban, ahogy a nevük is mutatja, köz- és államigazgatási intézmények, utak, kritikus infrastruktúra védelme; ellenőrzőpontokon való szolgálatteljesítés; a közbiztonság fenntartása, ellenállás az ellenséggel szemben. Békeidőben természeti és egyéb katasztrófák elhárítására is kivezényelhetők.

Mindebből következik, hogy kiképzésük nem olyan, mint a hadseregben szolgáló, aktív katonáké. Ráadásul az orosz invázió február 24-ei kezdete óta soraikat friss önkéntesekkel töltötték fel sebtében, akik még olyan kiképzést sem kaptak, mint azok, akik korábban kezdték meg szolgálatukat a területvédelmi erőknél. Ezeknek az alakulatoknak a harcértéke tehát nagyon alacsony, valami olyasmi lehet, mint az amerikai Nemzeti Gárda nem hivatásos, csak hétvégente fegyverforgató tagjaié, vagy, hogy mint a Munkásőrségé volt a szocialista Csehszlovákiában. Ezek jó szándékú, hazájukért tenni akaró civilek, akik a kötelezőnél többet vállaltak Ukrajnáért, és most nehéz helyzetben találták magukat.

https://t.me/vorposte/21172

A videó elején bemutatkozó ukrán területvédelmis elmondja, parancsot kaptak, hogy Beregszászról induljanak el a frontra.

Valószínűleg megelőlegezték nekik, hogy a törvényt a Legfelsőbb Tanács el fogja fogadni, erre, mint fentebb írtuk, május 3-án került sor, ők viszont a videó szerint már április 26-án megkapták a parancsot. 

Nehezményezi, hogy a teljes folyamat során nagyon hiányos volt az információáramlás, kevés tájékoztatást kaptak, a parancsok szóban hangzottak el, nem írásban kapták. A luhanszki régióba vezényelték őket, ahol heves harcok folynak.

A férfi is hangsúlyozza, feladatuk az objektumvédelem, és az ellenőrzőpontok működtetése, harci kiképzést nem kaptak. Ennek megfelelő a fegyverzetük is. Automata fegyverekkel, golyószórókkal és lapátokkal vagyunk felszerelve – mondja. Ezekkel kellene tartaniuk a rájuk bízott frontszakaszt. Az csapatnak az az érzése, hogy pusztán arra akarják őket használni, hogy mozgásukkal feltárják az ellenség tüzérségi állásait. Kevésbé politikailag korrekt kifejezéssel élve: ágyútölteléknek.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.