2022. szeptember 13., 14:04

Nagy területeket foglaltak vissza az ukránok a harkivi régióban

Orosz és amerikai térképeken egyaránt jól látszik, a harkivi régióban nagy területet sikerült visszafoglalni az ukrán erőknek az oroszoktól. Ám a hivatalos orosz hadijelentés ma is úgy hangzott el, mintha a helyzet változatlan lenne a frontvonalakon. 

Orosz zászlót égetnek ukrán határőrök Vovcsanszkban
Orosz zászlót égetnek ukrán határőrök Vovcsanszkban
Fotó: Ukrajna Határőrségének felvétele

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő bejelentése szerint 6000 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza, folytatják az ellentámadást, és "igyekeznek átvenni az irányítást a tartomány felett."

Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes is ezt a főcélt visszhangozta.

A cél a harkivi régión túl az Orosz Föderáció által megszállt területek felszabadítása. A harcok folytatódnak. Még korai azt állítani, hogy a régió teljes ellenőrzése megvalósult. Erősségünk, hogy nagyon motiváltak vagyunk, és alaposan megterveztük a műveleteket"

– mondta. Bár sajtóértesülések szerint a tervezésbe az amerikaiak is bekapcsolódtak.

Ukrán közlés szerint a herszoni régióban a Dnyeperen átívelő Antonovszkij-hidat a sorozatos rakétacsapások annyira megrongálták, hogy a hadsereg nem tudja az utánpótlás szállítására használni.

Az ukrán ellentámadás az amerikai Institute for the Study of War térképén
Az ukrán ellentámadás az amerikai Institute for the Study of War térképén
Fotó:  Institute for the Study of War

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szerint az ukrán erők jelentős előrelépést értek el, de még korai volna megjósolni annak kimenetelét.

Nyilvánvalóan jelentős előrelépést értek el az ukránok, különösen északkeleten, és ez az általunk nyújtott támogatás eredménye, de mindenekelőtt az ukrán fegyveres erők rendkívüli bátorságának eredménye"

– mondta az amerikai diplomácia vezetője, Mexikóvárosban nyilatkozva a sajtónak.

Az amerikai Institute for the Study of War elemzése az Azov-ezred különleges erőinek Harkiv megyei különítményének nyilatkozatára hivatkozik, mely szerint az ukrán csapatok Harkiv megye északkeleti részén, a Veszele-Vovcsanszk vonalon átvették az ellenőrzést. Visszafoglalták Dvorcsinát és Termovát. Az ukrán ejtőernyősök átvették az ellenőrzés Borodicnye felett.

Részletes térkép a harkivi frontról
Részletes térkép a harkivi frontról
Fotó:  Institute for the Study of War
Az orosz források azt állítják, a front az Oszkol folyónál stabilizálódott. Az oroszokhoz közeli Telegram-csatornákon azt állítják, Liman város és környéke továbbra is orosz kézben van. Az ukránok azt állítják, a Luhansz megyei Szvatovét már elhagyták az orosz erők.

Orosz források szerint a harkivi régióban az ukránok elhagyott településeket foglalnak vissza.

Szlavjanszk környékén a "Donyecki Népköztársaság" milíciájának helyőrsége és orosz erők légi és tüzérségi támogatással visszaverték az ukrán támadásokat. Az ukránok itt létszámfölényben vannak, és az ellenállás ellenére tegnap nem csökkent a támogatás intenzitása. Zakotnojenél az ukránok átkeltek a Donyec folyón, és felszerelést halmoznak fel a keleti oldalon.

orosz térkép 0912
A területi veszteségeket az oroszok sem próbálják palástolni, legfeljebb az interpretáció más
Fotó:  Readovka

Kérdéses, hogy Szvjatogorszkban mi a helyzet. Gyenyisz Pusilin, a "Donyecki Népköztársaság" elnöke azt állítja, egyik fél sem irányítja a várost. Az ukránok azt állítják, benyomultak a városba, az oroszok ezt természetesen cáfolják.

Az északkeletről kivont haderőt az oroszok Donyeck megye délnyugati részére csoportosították át. Ebből nyugati elemzők arra következtetnek, hogy az orosz hadvezetés nem részesíti előnyben az Oszkol folyó mentén kialakított ideiglenes pozícióit megerősítse.

És a végén hallgassuk meg a hivatalos orosz álláspontot. Eszerint mintha semmi sem történt volna északkeleten...

https://t.me/izvestia/103656
A videó csak Telegram-alkalmazásban tekinthető meg

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.