2023. szeptember 11., 16:11

Kína befolyásolná az amerikai választásokat?

2024. november 5-én tartják az amerikai elnökválasztást. Korábban is felmerült, hogy "idegen hatalmak" befolyásolták a korábbi választásokat. Most a Microsoft nyíltan beszél róla: Kína közösségimédia-kampányokkal befolyásolná a voksolás kimenetelét.

hszi-csin-ping.jpg
Fotó: Hou Hvi Jung

A kínai államhoz köthető befolyásolási és félretájékoztatási kampányokkal célozzák meg az amerikai választókat és az egyes jelölteket – figyelmeztetett a Microsoft egy biztonsági elemzésben.

A jelentés a "Kelet-Ázsiából érkező digitális fenyegetések" növekedésére összpontosít, és megállapítja, hogy a Kínai Kommunista Párthoz köthető "titkolt befolyásolási műveletek a közösségi médiában a korábbiakhoz képest nagyobb mértékben sikeresek" – számol be róla a CNBC.

A kínaiak is haladnak a korral, a vizuális tartalom létrehozásához a mesterséges intelligenciát is felhasználják, ez a mérések szerint már magasabb szintű elköteleződést vált ki a felhasználóknál.

A Microsoft szerint a kínaiak márciustól kezdték nagyobb mértékben használni a mesterséges intelligenciát.

A Microsoft arra figyelmeztet, már a 2022-es félidős választások során is észleltek kínai "aknamunkát", mely azonban időközben még hatékonyabbá vált.

A politikai döntéshozók és az iparági szakértők aggodalmukat fejezték ki a közösségi média platformjain, különösen a korábban Twitter néven ismert X-en folyó külföldi befolyásolási kampányok miatt.

Decemberben a Demokrata Ház három tagja felkérte az X tulajdonost, Elon Muskot, hogy adjon tájékoztatást a platformon folyó manipulációs kampányokról.

A CNBC megkereste a washingtoni kínai nagykövetséget is, de ők egyelőre nem válaszoltak a vádakra.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.