2023. október 24., 16:04

Évtizedekig tarthat a háború – mondta egy ukrán miniszter

A fegyvergyárak termelésének a fokozására szólított fel az ukrán stratégiai iparágak minisztere. Milyen szép dolog, hogy így biztatja a sajátjait! – gondolhatnók. Olekszand Kamisin azonban nem az ukrajnai, hanem a nyugati fegyvergyártókat buzdítja a termelés fokozására.

Olekszand Kamisin
Olekszand Kamisin
Fotó: theparliamentmagazine.eu

Ahogy Mórickának is mindenről ugyanaz jut az eszébe, Ukrajnának az izraeli-palesztin háború kapcsán is az jutott eszébe: több nyugati fegyverre van szüksége.

Ahogy arról portálunkon is beszámoltunk,  Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a Krími Platform prágai ülésére küldött videóüzenetében újfent megerősítette:

Csak területünk teljes felszabadítását tudjuk elfogadni".

"Bármennyire súlyosnak és kilátástalannak tűnnek is a körülmények, a nemzet jövőjét minden helyzetben meg kell védenünk. Minél több ország támogat minket, annál hamarabb tudjuk visszaverni az orosz agressziót" - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij. A teljes cikket itt olvashatják:

Az államfői nyilatkozat szellemiségével teljes egészében egybevág Olekszand Kamisin nyilatkozata, aki a 22 minisztériumból álló ukrán kormányban a stratégiai iparágak minisztere, idén márciusban nevezték ki, előtte a háborúban sokat szenvedett ukrán vasút elnöke volt, illetve a versenyszférában dolgozott.

Kamisin a Politicónak nyilatkozva elmondta: "A szabad világnak eleget kell termelnie /fegyverből/ ahhoz, hogy megvédje magát". Szerinte a a nyugati országoknak fel kell gyorsítaniuk a rakéták, lövedékek és katonai drónok gyártását a frontvonalak közelében, több és jobb fegyvert gyártva.

Ukrajnában a frontvonal több mint 1000 kilométeres. "Ha összeadjuk az összes fegyver- és lőszergyártási kapacitást a világban, ez nem lesz elég ehhez a háborúhoz" – vázolta a nem túl szívderítő víziót a miniszter, miközben az ukrán hadsereg évek óta nem látott mennyiségű fegyvert és lőszert használ fel. Tegyük hozzá, az orosz fél sem kaviccsal dobál, csak az ő készleteik nem Nyugatról származnak.

Természetesen Ukrajna sem örökké segélyből származó fegyverekkel szeretne háborúzni. A német Rheinmetall és az Ukroboronprom új vegyesvállalatot hoz létre. Ukrajna megpróbálja növelni a páncélozott járművek, lőszerek és légvédelmi rendszerek kibocsátását, és azt szeretné, ha a nyugati partnerek befektetnének az ukrán hadiiparba.

Tavaly márciusban az uniós országok ígéretet tettek arra, hogy a következő évben egymillió tüzérségi lövedéket küldenek Ukrajnának a termelés fellendítését célzó program részeként. Ukrajnának évente akár 1,5 millió lövedékre is szüksége lehet háborús erőfeszítéseinek fenntartásához – írja a Politico.

Kamisin hosszú távú megoldásokat igyekszik kidolgozni. A stratégiai iparágak minisztere olyasmit mondott az interjúban, amit ukrán kormánytisztviselőktől korábban nem nagyon hallhattunk: "Ez a háború évtizedekig tarthat."

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.