2023. február 7., 19:13

Csúcsra jár az európai fegyvergyártás, mégsem bír eleget szállítani Ukrajnának

Ukrajna naponta mintegy 5000 lövést ad le különböző tüzérségi eszközökből. Ez a mennyiség a Financial Times szerint békeidőben egy kisebb európai ország éves szükségletét teszi ki.

amerikai tüzérség
Illusztrációs felvétel
Fotó: warontherocks.com

Az európai gyártók nem tudnak annyi muníciót gyártani, amennyi az ukrajnai készletek fenntartásához szükséges. Lassan egy éve, hogy Ukrajnában háború dúl. A lőszerek és a robbanóanyagok iránti kereslet komoly termelési és kapacitásbeli kihívások elé állítja az európai fegyveripart.

Morten Brandtzæg, a norvég Nammo fegyver- és lőszergyártó gyár vezérigazgatója szerint jelenleg "ez egy háború az ipari kapacitásért". A fegyveriparban már a koronavírus-világjárvány is  gondokat okozott, amit a nyersanyaghiány tovább nehezít.

Brandtzæg szerint bizonyos alkatrészeket szállítási ideje hónapokra nőtt, a nyersanyagokért, a robbanóanyagokhoz használt vegyszerekért, a tüzérségi lövedékekhez használt fém burkolati elemekért pedig nagy a tülekedés.

Yves Traissac, a katonai robbanóanyagok gyártásával foglalkozó Eurenco vezérigazgató-helyettese olyan áttételes összefüggésekre is rávilágított amelyekre a "civilek" nem gondolnának. Bizonyos robbanóanyagok előállításához salétromsav szükséges, ami a műtrágyagyártásban is kulcsfontosságú. A műtrágyagyártás energiaigényes folyamat, a ezért sok műtrágyagyár leállt, vagy csökkentette a kapacitásait. Így aztán salétromsavból is kevesebb van a piacon, amit most a gyártóknak kell biztosítani.

A Rheinmetall, Németország legnagyobb védelmi beszállítója a múlt hónapban jelentette be, hogy a kormánnyal közösen új robbanóanyaggyárat épít Magyarországon a hiány kezelésére. Az új üzemben gyártott robbanóanyagokat többek között tüzérségi, harckocsi- és aknavető lőszerekhez használják majd fel.

Mick Ord, a brit Chemring vezérigazgatója szerint ügyfeleik bizonyos anyagokból 100-200 százalékkal többet szeretnének. Azonban – mint emlékeztetett – a fegyveripar nem az az ágazat, ahol megnyomnak egy kapcsolót, és mindenből több lesz. Új üzemegységeket kell építeni, ami nem kis befektetéssel jár. A lőszerek héjburkolatának gyártásával foglalkozó, nagy-britanniai Denroy vállalt vezérigazgatója, Kevin McNamee elmondta, kapacitás még csak-csak lenne, de bizonyos, a fegyvergyártáshoz szükséges speciális anyagok átfutási ideje hat hónapra nőtt.

A brit hadsereg legnagyobb beszállítója, Európa egyik legnagyobb fegyvergyártója a BAE Systems már megnövelte a műszakok számát. A cég három fő hadiüzeme a hét öt napján, 2-3 műszakban, napi 24 órában üzemel.

A fegyvergyártás volumenére viszonylag kevesen bírnak pontos rálátással. A Financial Times által bemutatott példákból az látszik, hogy a területen nagy a sürgés-forgás. De, hogy tágabb kontextusába helyezzük, mire lehetnek elegendőek ezek a mennyiségek: a Defence Analysis szaklap Emmanuel Macron francia elnököt idézi, aki szerint Franciaország éves tüzérségilőszer-gyártása annak a mennyiségnek felel meg, amennyit Oroszország egy héten kilő Ukrajnára...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.