2023. november 19., 08:53

A magyar nyelv gátat szabhat a woke-nyomulásnak?

Hogyan határozható meg napjainkban a normalitás és az abnormalitás? Miért hódít a fundamentalista genderpropaganda? Mi a felelőssége a szülőknek, az iskolának és a médiának? Hogyan befolyásolják az identitásunkat a traumáink? A Konzervatív Esték rendezvénysorozat újabb vendége Bordás Sándor klinikai pszichológus volt.

bordás
Fotó: Katona Tamás

Múlt pénteken a Ma7 médiacsalád beszélgetőestjére ismét megtelt a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum nagyterme. Az est során a napjainkban már tájainkon is egyre inkább a hagyományos értékek helyébe erőszakosan benyomuló woke ideológiát és az általa felszított genderpropagandát vettük górcső alá a személyiségfejlődést kísérő traumák kapcsán több kötetet jegyző Bordás Sándorral.

Mi számít normálisnak, és mi nem?
Az ismert pszichológus felvezetésében hangsúlyozta, bár Nyugat-Európával és főként az Egyesült Államokkal összevetve a közép-európai társadalmak még jóval ellenállóbbak, az elmúlt években a woke ideológia nálunk is fokozatosan teret nyert.

Mindez szinte észrevétlenül történt meg, hiszen a társadalmi konvenciók által meghatározott normalitás és abnormalitás közötti átmenet nem definiálható egykönnyen. Az, hogy egy társadalom mit tart normán belülinek, vagyis elfogadhatónak, korról korra változik, de földrajzilag még azonos időszakban is nagy eltérések tapasztalhatók.

A woke a hagyományos értékeket kérdőjelezi meg

Bordás aláhúzta, a woke ideológia térnyerését leginkább a kereszténységen alapuló hagyományos értékek megkérdőjelezése eredményezte.

A leglátványosabb jelenség a társadalom pillérének számító családmodell, a hagyományos családi szerepek elvitatása, és ezzel egyidejűleg az eltérő szexuális magatartásformák népszerűsítése. A hagyományos értékeken alapuló családok meggyengülése már könnyen utat nyit a genderpropagandának, hiszen a woke-nyomulással szemben a legsérülékenyebb éppen a fiatal korosztály.
A traumatizált fiatalokat könnyebb behálózni

A szakember emlékeztetett, a legkritikusabb időszak a személyiségfejlődés szempontjából a 4-6 év közötti időszak és a serdülőkor. Az ebben az életkorban szerzett traumák a legnehezebben feldolgozhatók.

Klinikailag igazolt tény, hogy a traumákat elszenvedett gyermekek személyiségfejlődése nagyobb eséllyel vezet bizonytalan énképhez, és ágyaz meg a konvencionálistól eltérő magatartásformáknak, esetenként devianciáknak.
Céltudatos woke-nyomulás

Mivel a fiatalok mintakövetők, a személyiségüket meghatározó példaképeiket a rájuk hatással lévő környezetükben találják meg. A családi háttér mellett a fiatalok személyiségének alakításában a kortárs csoportoknak, az iskolának és az egyre inkább a szociális hálóra terelődő információáramlásnak, illetve az online filmes platformoknak van elsődleges szerepe – főleg ez utóbbiakba nyomult be nagyon céltudatosan és eredményesen a woke – tette hozzá Bordás.

Érzékenyítés kifinomult eszközökkel

Vagyis miközben a hagyományos családmodell fellazult, és a közoktatás sincs felkészülve a woke ideológia terjedésére, a genderpropaganda által befolyásolt platformok nagyban befolyásolják a fiatalok személyiségfejlődését.

A szociális hálókon elérhető tartalmak, a genderpropagandával átitatott fiatalokat megcélzó filmek kifinomult eszközökkel „érzékenyítenek” a woke ideológia befogadására.

Nemcsak az LMBTQ-közösséghez tartozást nyíltan felvállaló, érzelmi azonosulást kiváltó pozitív hősök nyerik meg a woke ideológiának a fiatalokat, hanem a közbeszédbe bekerülő nyelvi kódok is a genderideológiával való azonosulást segítik elő – hangsúlyozta Bordás.

A beszélt nyelv szerepe a gondolkodásban
A szakember kutatásokra hivatkozva kitért arra is, milyen szerepe van a beszélt nyelvnek az emberi gondolkodás alakításában. A magyar nyelv sajátos logikai rendszere is hozzájárult ahhoz, hogy a magyarság számarányához mérten kiemelkedően sok tudóst, Nobel-díjast adott a világnak.

Bordás megjegyezte, szerencsés körülmény, hogy a magyar anyanyelv a genderideológiát közvetítő nyelvi kódokkal szemben sok esetben még ma is védőgátat jelent.

A fiatalok ne hozzanak elhamarkodott döntést

A szakember a woke ideológia térnyerése miatt egyre gyakoribb nemátalakítás kapcsán elsődlegesen fontosnak tartja, hogy a fiatalok ne hozzanak elhamarkodott döntést. Ha egy család ilyen helyzettel szembesül, különösen fontos, hogy minden elérhető információt összegyűjtsenek, mielőtt sor kerülne a hormonkezelésre, majd a nemi szervek csonkolásával járó műtétre.

A statisztikák azt mutatják, azok körében, akik nemátalakító műtéten estek át, a társadalmi átlaghoz képest kimutathatóan magasabb az öngyilkosságot elkövetők aránya.

Megdöbbentő kutatási eredmények

Bordás egy megdöbbentő kutatási eredményre is kitért: a táplálékkal és a környezeti behatások által az emberi szervezetbe jutó hormonok a génállomány, a születendő gyermek nemét meghatározó kromoszómák átalakulásához vezetnek. Ez a jelenség a jövőben potenciálisan a hagyományostól eltérő szexuális magatartásformák további elterjedését okozhatja.

Traumák és identitás
A szakember a közelmúltban megjelent kötetében a traumák identitásformáló hatását vizsgálta. Ahogy az elszenvedett traumák nagy hatással vannak a személyiségfejlődésre, úgy a nemzeti identitás alakításában is nagy szerepük van. Bordás kifejtette, klinikai tapasztalatok igazolják, hogy elsődleges lépés a traumák feltárása.

A beszélgetőest záró részében a szakember arra emlékeztetett, a magyar nemzeti identitást befolyásoló Trianon-trauma kezeléséhez is elsődlegesen a nemzeti önazonosságunkat ért sérelmek feltárására, kibeszélésére van szükség. Mindez meglepő lehet, hiszen már több mint egy évszázad eltelt a magyar nemzetet szétszakító trianoni békediktátum óta, de az államszocializmus évtizedei alatt Trianont tabusították, amelynek máig ható következményei vannak – szögezte le Bordás Sándor.

Megjelent a Magyar7 2023/46. számában.

A beszélgetőesten készült felvételt a ma7.sk portálon tekinthetik meg.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.