2023. november 9., 20:00

Bordás: A média által gerjesztett trend a feltétel nélküli elfogadásról nagyon sokat árt a társadalomnak

Hogyan nyer egyre nagyobb teret a genderideológia? Erről is beszélgetünk pénteken Dunaszerdahelyen dr. Bordás Sándor klinikai pszichológussal, főiskolai tanárral, de már most betekintést nyújtunk miről is lesz szó!

Bordás Sándor
Bordás Sándor
Fotó: Bordás Sándor archívuma

Nyissunk meg egy újabb nehéz témát, a transzszexualitást! Alig pár évtizeddel korábban mentális zavarként tartották számon, ma meg ott tartunk, hogy ennek a felvetése is társadalmi kiközösítést vonhat maga után. Miközben a hasadt személyiségzavart gyógyszerekkel, terápiával kezeljük…

A gender diszfória akkor jelent igazán komoly problémát, ha kamaszkorban, még képlékeny személyiség esetén jelentkezik. Magam is részt vettem több hasonló „ügyben”. Szülők vagy iskolák kértek meg, hogy adjak szakvéleményt, tanácsot, mi a teendő, ha egy kamaszfiú lánynak képzeli magát, vagy fordítva. Gondoljunk bele, ez egy sor gyakorlati problémát szül. Mit mondjon az iskola, ha a gyerek a lányvécébe akar bejárni? Mi van, ha a magát lánynak érző fiú barátai elkezdik terrorizálni emiatt? A közoktatás szintjén ugranak ki igazán olyan konfliktusok, amelyekről sokan hajlamosak megfeledkezni.

A gender diszfóriával küzdő gyermekek jellemzően különösen érzékenyek, ezzel párhuzamosan fokozottan jelenik meg náluk az agresszivitás. Hol a társadalom irányába akarja minél erőteljesebben megmutatni, ki is ő valójában, lásd a Pride-felvonulásokat, hol pedig, és ez a másik véglet, amikor önkárosításba, sőt, öngyilkosságba menekül.

Ez a mostani, média által gerjesztett trend a feltétel nélküli elfogadásról nagyon sokat árt a társadalomnak, de tulajdonképpen a transznemű embereknek is. Nem beszélnek ugyanis azokról az elképesztő áldozatokról, amelyet egy ilyen egyénnek hoznia kell. Ahelyett, hogy segítséget kapnának, hormonterápiát, műtéti csonkolást ajánlanak nekik, mondván, az majd mindent megold, lelki problémáik egy csapásra eltűnnek. Elég megnézni a statisztikákat, hogy lássuk, mindez nem igaz. A transzneműeknél tapasztalható kiemelkedő öngyilkossági arány az átműtött embereknél sem tűnik el, sőt. A pszichés nemi átélést meg kell különböztetnünk a fizikai nemi átéléstől. Ez a kettő nem ugyanaz! 

November 10-én Dunaszerdahelyen folytatódik a Konzervatív Esték rendezvénysorozata. Dr. Bordás Sándor klinikai pszichológussal Kolek Zsolt beszélget este hat órakor a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.