2023. november 7., 09:10

Bordás: Az életvédő, életadó női habitus eltűnőben van

Hogyan nyer egyre nagyobb teret a genderideológia? Erről is beszélgetünk pénteken dr. Bordás Sándor klinikai pszichológussal, főiskolai tanárral, de betekintést nyújtunk miről is lesz szó!

Bordás Sándor

A jelenlegi folyamatok mögött lát bármiféle tudatosságot, vagy ez tulajdonképpen egy öngerjesztő folyamat?

Az előbbi, egyértelműen.  A forrás is látható, az Egyesült Államok tömegkultúrája. Húsz évvel ezelőtt már látszott, hogy az nem egy egészségesen fejlődő társadalom. Olyan patológiás folyamatok indultak be, amelyeket korábban mifelénk nem lehetett tapasztalni. Mára ez megváltozott, az ott piedesztálra emelt trendek begyűrűztek hozzánk is. Gondoljunk csak a női szerepek alakulására. A nő, már csak biológiája miatt is, életadó, ebből kifolyólag életvédő is. Mit látunk most Washingtonban? Finoman fogalmazva sem életpárti kormányzatról van szó.

A női szerepek átalakulása például egy ilyen kiváltó ok. Az életvédő, életadó női habitus eltűnőben van. Gondoljunk csak arra, hogy az Európai Unió leglelkesebb háborús héjái között mennyi nőt találunk. Von der Leyen asszonyt nehezen nevezhetnénk életpártinak. Ugyanez igaz a mai magyar baloldal ismert női politikusaira.

Az isten, haza, család fogalomhármast elmagyarázni nekik körülbelül annyira lehetetlen feladat, mintha egy színvakkal próbálnánk megértetni, milyen a piros szín. Mindig az volt a benyomásom, hogy az ilyen típusú emberek mintha megrekedtek volna a személyiségfejlődésben, a személyiségük nem kellően integrált. A nők is férfi szerepeket öltenek magukra, férfiabbak akarnak lenni a férfiaknál, az életadó, életvédő habitust ledobják magukról, mintha bármivel kevesebbek lennének attól, hogy nők. Ezzel kapcsolatban számtalan kutatás látott napvilágot, egyik legjelentősebb Geert Hofstede, holland szociálpszichológus kutatása, aki dimenziók mentén próbálja a társadalmakat meghatározni. Egyik ilyen dimenzió, a férfiasság, nőiesség dimenzió, amely a férfi-női viszonyokat kutatja egy társadalmon belül.

November 10-én Dunaszerdahelyen folytatódik a Konzervatív Esték rendezvénysorozata. Dr. Bordás Sándor klinikai pszichológussal Kolek Zsolt beszélget este hat órakor a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.