2023. november 12., 10:34

Hozzányúl az állam a megtakarításainkhoz? A második pillérben 13 milliárd euró van

Rossz gazdasági kondícióban van Szlovákia, spórolni kellene, az állami kiadásokat is alaposan meg kellene nyesegetni. A jelek szerint az új kabinet nem éppen erre készül. A Fico-féle kormány már többször is hozzányúlt a II. nyugdíjpillérhez, többek között már négyszer megnyitotta, aminek következtében százezrek léptek ki a rendszerből.

nyugdíj, euró
Illusztrációs felvétel
Fotó: unsplash.com

Az előző kormány épp ellenkező lépést tett, amikor bevezette a II. pillérbe való automatikus belépést és beállította az alapméretezett befektetési stratégiát, ami alapján a fiatalabb takarékoskodókat a kockázatosabb, de nagyobb haszonnal kecsegtető alapokba sorolta.

Az új kormány színre lépésével azonnal felmerül a kérdés, mi lesz a II. pillér sorsa.

Az Erik Tomáš vezette szociális minisztérium egyelőre semmilyen változtatási szándékkal nem rukkolt elő. Erről a témáról szakmai vitát kell folytatni, korai még erről beszélni, közölte a tárca. Több forgatókönyv is létezik arra, mit lehet kezdeni a II. pillérrel.

Megint megnyitják?

Fico a múltban négyszer nyitotta meg a II. pillért, aminek következtében, az egyes hullámokban a takarékoskodók négy-tíz százaléka lépett ki a rendszerből. Ez több százezer embert jelent. A Szociális Biztosítóba pedig nagyjából egymilliárd euró került.

A nyugdíjtakarékossági társaságok szövetsége (ADSS) arra figyelmeztet, minden egyes megnyitás költségeket okoz azoknak is, akik bent maradnak a rendszerben, mivel a nyugdíjkezelő társaságoknak módosítaniuk kell a befektetési stratégiájukat. Lemondanak a hosszú távú nagyobb hozamú befektetésről, hogy a kívánt pénzeszközöket biztosítsák a Szociális Biztosító számára.

A II. pillér megnyitása egyszerűen szólva azt jelenti, hogy a Szociális Biztosító, vagyis az állam több pénzhez jut.

Azoknak az embereknek a megtakarításai, akik kivették pénzüket a II. pillérből, visszatértek az I. pillérbe és az állam abból fedezi a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíjait. Ez ugyanis az I. pillér lényege. Az állam ezt a pénzt a jelenlegi nyugdíjak kifizetésére fordítja.

Minél többen spórolnak a II. pillérben, annál kevesebb folyik be az I. pillérbe, vagyis a Szociális Biztosítóba.

Az alkalmazottak és vállalkozók a kivetési alap 18 százalékát vezetik el nyugdíjbiztosításként. Akik a II. pillérben is takarékoskodnak, azok ebből 5,5 százalékot „küldenek” a II. pillérbe, a többi az I. pillérbe, vagyis a közösbe megy. Aki nincs a II. pillérben, az egész 18 százalékot a Szociális Biztosítóba utalja. Ez az intézmény pedig igencsak nehéz helyzetben van és jövőbeni kilátásai is siralmasak, mivel 2030 után jelentősen megugrik a nyugdíjasok száma.  Nyugdíjba mennek ugyanis a nagyszámú korcsoportok, az ún. Husák-gyerekek.

A II. pillérbe juttatott pénz csökkentése

Ez a következő lehetőség arra, hogy több pénzt kerüljön az államkasszába. Ehhez az eszközhöz nyúlt az előző politikai garnitúra is, amelyik lelassította azt az automatát, amely automatikusan változtatta az első és második pillér közti arányt.

Eredetileg úgy tervezték, hogy a 12:6-hoz arányt 2024-re érjük el. Tizenkét százalék ment volna az I. pillérbe, 6 pedig a II. pillérbe. Az idén ennek az aránynak a 12,15:5,75-höz kellene lennie.

2023-ban az automatát lelassították, így aztán idén és 2024-ben is 5,5 százalék kerül a II. pillérbe. Ez marad érvényben, ha semmi nem változik. Az ADSS arra figyelmeztet, hogy a 0,25 százalékpontos csökkentés változatlan bérek és változatlan számú takarékoskodók mellett 50 millió eurót jelentene.

Egy 1373 eurós átlagkeresettel bíró személy esetében 5,5 százalékos arány mellett a II. pillérbe való elvezetés havonta nagyjából 75,5 euró, vagyis évente 906 euró. A 0,25 százalékos csökkentés 3,4 euróval csökkenti a havi elvezetést, ami egy évre 41 euró.

2022-ben a Szociális Biztosító nagyjából 1,116  milliárd eurót utalt át a II. pillérbe. Az arány egy százalékponttal való csökkentése évente 200 millió eurós csökkenést jelentene. Ez akkora összeg, amiből az állam ki tudná fizetni a 13. nyugdíjak kétharmadát a jelenlegi formában.

Az új kormány azonban azt ígéri, megemeli ezt a juttatást, ami újabb százmilliókba kerülne.

Speciális befektetési szándékok

A II. pillérben összesen 13 milliárd euró van és az egyes politikusok már a múltban is fenték rá a fogukat. A megtakarításokból autópályákat, bérlakásokat építettek volna. Ez a pénz azonban nem azt szolgálja, hogy az államnak segítsen a hazai projektekkel, hanem hogy optimálisan értékelődve biztosítsa a takarékoskodónak a kedvezőbb életszínvonalat idős korában. Olyan fajta befektetések, amelyek előnyösek lennének az állam számára és kevésbé előnyösek a takarékoskodók számára, nem jöhetnek szóba.

Egyszerűen szólva, mindig a takarékoskodók, vagyis a jövendő nyugdíjasok érdekeit kell szem előtt tartani.

Jelenleg a nyugdíjkezelő alapok kötvényekbe és részvényekbe fektetnek. Ami azt jelenti, hogy a takarékoskodók pénze külföldön kamatozik. Ha ebből a pénzből épülnének például autópályák, akkor hozamra például az autópálya-díjból lehetne szert tenni.

A legsötétebb forgatókönyv, vagyis a II. pillér megszüntetése nem valószínű, mert az Alkotmány biztosítja a nyugdíjpillérek védelmét.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.