2023. szeptember 12., 11:09

Pandy Péter: a Szövetség szisztematikus változást szeretne

Szisztematikus változást szeretne elérni a szlovákiai magyarság életében a szeptember 30-ai szlovákiai előrehozott választáson magyar pártként induló Szövetség - mondta el a párt országos tanácsának elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban kedden.

Pandy
Fotó: Pandy Péter archívuma

Pandy Péter szerint a választásnak nagy a tétje, a magyarság jövőjéről van szó. Hozzátette, az elmúlt évtizedekben a szlovákiai magyarságot "elhanyagolták", a régiók elmaradottak, változásra van szükség az infrastruktúra kiépítésével, a befektetések elősegítésével, amivel biztosítható a magyarság jövője is.

A kampánnyal kapcsolatban azt mondta, ígérgetésekben nincs hiány, mindenki próbálja a magyar szavazatokat megszerezni. Abszurdnak nevezte például, hogy a Szlovák Nemzeti Párt magyar nyelven hirdeti programját.

Pandy Péter szerint ha sikerül mozgósítani a magyar ajkú embereket, akkor reális esélye van annak, hogy a Szövetség bekerül a szlovák parlamentbe. Bízik abban, hogy ez egy magasabb részvételi aránynál is összejöhet.

Kitért arra, hogy nem regionális pártként tekintenek magukra, és Szlovákia érdeke is, hogy stabil kormánya legyen.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az M1 aktuális csatornán is azt emelte ki: reális esélye van annak, hogy a Szövetség helyet kap a parlamentben. Úgy vélte, érdemes a szavazatokat koncentrálni, hiszen ma több magyar él Szlovákiában, mint amennyi szavazat szükséges a párt bejutásához.

A magyarságnak akkor lesz igazi képviselete, ha pártként jut be a szlovák parlamentbe - hangsúlyozta, hozzátéve: "nem szabad hallgatni a szirénhangokra, azokra, akik más pártok színeiben akarják a magyarságot képviselni".

Megfogalmazása szerint egzisztenciális küzdelmet kell folytatnia a Szövetségnek, hogy a szavazók elhiggyék, csak ez a párt képes a magyar érdekeket képviselni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.