2023. szeptember 5., 11:28

Pandy Péter: Jogunk van arra, hogy a déli és kelet-szlovákiai régiók is fejlődjenek

Nem üres szlogen, hogy "Itt az idő", ki kell mondani jogos követeléseinket; jogunk van arra, hogy a déli és kelet-szlovákiai régiók is fejlődjenek - hangsúlyozta Pandy Péter, a szeptember 30-i, előrehozott szlovák választáson induló magyar párt, a Szövetség országos tanácsának elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

2023-07-14 Gombaszög, beszélgetés, Szövetség, Berényi József, Mózes Szabolcs, Pandy Péter, Gyimesi György
Pandy Péter
Fotó: Fábián Gergely

A Szövetség választási listáján szereplő politikus Pozsonyból bejelentkezve úgy fogalmazott: össze kell fogni; nem elég akarni, tenni is kell érte, "átküzdeni magunkat a falakon", bekerülni a parlamentbe, mert most "nem hallatszik a hangunk".

Pandy Péter elmondta:

a fő probléma, hogy nincs kiépített infrastruktúra Kelet- és Dél-Szlovákiában, 860 kilométernyi útszakasz hiányzik, ami a beruházásokat is akadályozza.

A további "negatív impulzusokat" sorolva megjegyezte, hogy le akarják építeni a királyhelmeci kórházat, bezárni a szülészeti osztályt.

Pesszimizmusra ad okot az elvándorlás; ennek a helyzetnek a megváltoztatására kellő infrastruktúra mellett kellő beruházásokra van szükség

- hangoztatta Pandy Péter. Hozzátette, a közép- és kisvállalkozókat motiválni kell, hogy maradjanak.
Beszélt arról is, hogy

ki kell építeni egy hálózatot, amely támogatja a helyi turizmus fejlesztését, a falusi turizmust.

Ezek kis lépések, de el kell érni, hogy az emberek otthon érezzék magukat

- mondta a szlovákiai magyar politikus.

A műsorban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője kifejtette: Szlovákia népességének tíz százaléka magyar, ezért reális esély van arra, hogy a Szövetség bekerüljön a parlamentbe, ám a közvélemény-kutatások jelentős része "úgy tesz", mintha nem indulna magyar párt a választáson.

Ha sikerül az ötszázalékos küszöböt átlépnie a Szövetségnek, akkor a magyar szempontok fő képviselője lehet

- mutatott rá a politológus.

Megjegyezte: az úthálózat fejlesztése nemcsak magyar érdek, hanem egész Szlovákia érdeke.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.