2024. február 2., 14:29

Közeleg a nyugdíj. Mit tegyek, ha nem tudnak egy korábbi munkáltatómról?

A nyugdíjba készülőket hidegzuhanyként érheti, ha a nyugdíjkérelem intézése során szembesülnek vele: hiányoznak a ledolgozott éveik. Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

nyugdíjasok
Illusztrációs felvétel
Fotó: SHVETS production/Pexels

Nyugdíjba vonulni jelenleg 40 ledolgozott év után, vagy a nyugdíjkorhatár betöltését követően lehet. Azonban, főként a rendszerváltás utáni időszakban, előfordulhat, hogy a munkaadó nem fizette be a szociális járulékot az alkalmazott után, vagy, rosszabb esetben be sem jelentette az alkalmazottat.

Ha szeretné megtudni, a Szociális Biztosító mely éveit tartja számon ledolgozottként, ezt a biztosító irodájának meglátogatása nélkül, otthona kényelméből is megteheti, ha felkeresi az ön egyéni nyugdíjbiztosítási számláját. Ez az biztosító honlapján, az Elektronikus szolgáltatások menüpont alatt találja.

Itt tudja áttekinteni, mely időszakokban fizettek ön után, vagy fizetett önmaga után nyugdíjbiztosítási járulékot.

Ha nem rendelkezik elektronikus hozzáféréssel az egyéni nyugdíjbiztosítási számlájához, kivonatot és kérhet róla, a biztosító elektronikus formanyomtatványán keresztül, a ingyenesen hívható 0800 123 123 telefonszámon, a podatelna@socpoist.sk e-mail címen, vagy személyesen, a Szociális Biztosító kirendeltségében.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.