2022. július 13., 08:34

Mit tegyünk, hogy a nyugdíjba vonulás körüli ügyintézés ne váljon rémálommá

Sokan várják a ledolgozott évek után a megérdemelt pihenést, hogy ezentúl a hobbijuknak hódolhassanak, vagy hogy több időt szentelhessenek az unokáiknak. Ám a nyugdíjba vonulás körüli ügyintézés nem egyszerű dolog, sok papírmunkával jár, ami – ha nem készültünk fel kellőképpen – okozhat néhány álmatlan éjszakát. Ezért ajánlatos előre összegyűjteni a szükséges dokumentumokat, hogy az ezzel járó intézkedés folyamata zökkenőmentes legyen, s a nyugdíjba vonulás ne váljon rémálommá.

Szociális Biztosító nyugdíj számológép
Fotó: Ma7

Először is lássuk, ki jogosult az öregségi nyugdíjra! „Öregségi nyugdíjra minden olyan biztosított jogosult, aki legalább 15 évet ledolgozott és betöltötte a nyugdíjkorhatárt” – magyarázta Zuzana Dvoráková, a Szociális Biztosító munkatársa a pravda.sk portálnak.

A biztosított legkorábban az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésének napján igényelheti a nyugdíjat a Szociális Biztosító állandó lakóhelye szerinti fiókjában”

– fűzte hozzá. Mint mondta, ajánlatos a nyugdíjba vonulás előkészületeit legalább egy évvel a nyugdíjkorhatár elérése előtt elkezdeni. „Ez az az idő, ami szükséges az iratok összegyűjtéséhez, az ellenőrzésükhöz, hogy az összes ledolgozott időszak, azaz nyugdíjbiztosítási időszak regisztrálva van-e a Szociális Biztosítóban stb.

Ajánlatos kikérni a nyugdíjszámlánk állapotáról szóló tájékoztatót

Azt javasoljuk, hogy a biztosított kérje ki a Szociális Biztosítótól az egyéni számlájának állapotáról, státuszának változásairól szóló tájékoztató elkészítését és megküldését, amiből tudomást szerezhet a nyugdíjhoz szükséges fontos adatokról.

Így kiderül az is, ha hiányzik egy-egy időszak a nyilvántartásból, amit a nyugdíjba vonulásra való felkészülés időszakában a biztosított még időben be tud szerezni, és kiegészítheti a nyilvántartási lapját”

– fűzte hozzá Dvoráková.

Mint mondta, általában a tanulmányi időszak nincs nyilvántartva a Szociális Biztosítóban. „Ezt a tanonclevéllel, az érettségi bizonyítvánnyal vagy az egyetemi oklevéllel, illetve a tanintézménynek a tanulmányi időszak tartamáról szóló igazolásával tudja a biztosított bizonyítani. A Szociális Biztosítóban nincs nyilvántartva a gyermekgondozási idő sem, ezt a gyerek születési bizonyítványával, továbbá a kötelező katonai szolgálat ideje sem, ami a katonakönyvvel vagy a Nagyszombati Katonai Irattárból kikért igazolással igazolható. Hiányozhat továbbá a munkahivatalban való nyilvántartás is, amit szintén dokumentálni kell.

A munkaviszony nyilvántartásának a hiánya esetén a biztosított a korábbi munkáltatójához fordulhat azzal, hogy állítson ki számára egy nyugdíjbiztosítási regisztrációs igazolást, és azt küldje el a Szociális Biztosítónak”

– mondta a biztosító munkatársa. Ez a felkészülés nagyon fontos, és jelentősen lerövidítheti a nyugdíjintézés idejét.

A nyugdíjjogosultság jóváhagyása

A kérelem megírása és az összes dokumentum benyújtása után megkezdődik a nyugdíjjogosultság és a nyugdíj összegének jóváhagyási folyamata. Az eljárás eredményéről a biztosított postai úton írásos határozatot kap.

A társadalombiztosító legkésőbb a kérelem beadását követő 60 napon belül köteles dönteni a nyugdíjról. Rendkívül bonyolult esetekben ez az időszak további 60 nappal meghosszabbítható,

de erről írásban értesítik a biztosítottat. Ha a biztosított időben összegyűjti az összes szükséges dokumentumot, azzal jelentősen felgyorsítja a nyugdíjkérelme feldolgozását. Ha a biztosítónak a későbbiekben kell az egyes hiányzó biztosítási időszakokat felderítenie, az általában a teljes nyugdíjeljárást meghosszabbítja” – hangsúlyozta Dvoráková.

Annak a személynek, aki betöltötte a nyugdíjkorhatárt, de egyelőre nem készül nyugdíjba, illetve nem kérelmezte azt, ügyelnie kell arra, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követő három éven belül kérelmeznie kell a nyugdíjat.

Nyugdíjba vonulni ugyanis nem köteles rögtön a nyugdíjjogosult, amint eléri a nyugdíjkorhatárt. Anélkül is tovább dolgozhat, hogy nyugdíjat szedne.

Ha egy idő után úgy dönt, hogy kérelmezi a nyugdíjat, ezt visszamenőleg is megteheti. Legfeljebb azonban a nyugdíjjogosultság igénylésétől számított három évre visszamenőleg fizetik azt ki, de csak a nyugdíjkorhatár betöltését követő időszakra lehet folyósítani. Ha például valaki 2016-ban betöltötte a nyugdíjkorhatárt, és idén, azaz 2022-ben visszamenőleg igényli a nyugdíjat, akkor csak 2019-től, azaz legfeljebb három évre visszamenőleg jár neki.

További információkat a nyugdíjkérelemmel kapcsolatban a Szociális Biztosító honlapján ITT szerezhet.

Néhány konkrét példa

Idén július 24-én érem el a nyugdíjkorhatárt, de december 31-éig tovább dolgozom, és csak 2023. január 1-jétől kérelmezem az öregségi nyugdíjat. Mely évek számítanak bele a döntő időszakomba?

Az átlagos személyi bérpont (POMB) meghatározása során a döntő időszakot a nyugdíjjogosultság feltételeinek fennállását megelőző naptári évek képezik, kivéve az 1984. január 1-je előtti naptári éveket. Mivel Ön az öregségi nyugdíj feltételeinek 2022. július 24-ével tesz eleget, a POMB megállapítása során a döntő időszak az 1984-től 2021-ig terjedő naptári évek időszaka, akkor is, ha csak 2023. január 1-jétől kérelmezi a nyugdíjat.

A nyugdíjbiztosítási idő (munkaviszony és egyéb beszámítható időszakok) a tankötelezettség végétől 2022. július 23-áig kerül ebben az esetben értékelésre.

A 2022. július 23-ától december 31-éig terjedő időszak nyugdíjjogosultság utáni nyugdíj nélküli nyugdíjbiztosítási időként kerül értékelésre, személyi bérponttal ezért az időszakért, amely figyelembe veszi az ebben az időszakban elért kivetési alapot.

Mennyivel emelkedik a nyugdíjam, ha a nyugdíjjogosultságnál egy évvel később igényelem csak a nyugdíjat?

Ha a nyugdíjkorhatár betöltésének napjával nyugdíjba vonul, akkor a nyugdíj összegének kiszámításához a tankötelezettség befejezésétől a nyugdíjkorhatár elérését megelőző utolsó napig tartó nyugdíjbiztosítási időszakot veszik alapul,

az öregségi nyugdíj kiszámításakor a döntő időszakban elért keresetet és az aktuális nyugdíjértéket veszik figyelembe.

Az átlagos személyi bérpont megállapításának döntő időszaka a nyugdíjjogosultság feltételeinek teljesítését megelőző naptári évek képezik az 1984. január 1-jét megelőző naptári évek kivételével. 2022-es nyugdíjjogosultság esetén a döntő időszak utolsó éve 2021. Amennyiben Ön úgy dönt, hogy később kérelmezi az öregségi nyugdíjat, azt akkor is a nyugdíjkorhatár betöltésének napjához számítják ki a nyugdíjjogosultság elérésének napján érvényes nyugdíjérték alapján.

Az öregségi nyugdíj így kiszámított összegéhez hozzáadódik az öregségi nyugdíjjogosultságot követő nyugdíjbiztosítási időszak alatt megszerzett személyes bérpontok összegének és az aktuális nyugdíjérték szorzata által meghatározott összeg.

Az így megállapított öregségi nyugdíj összege 0,5%-kal növekszik az öregségi nyugdíjjogosultság utáni nyugdíjbiztosítási időszak minden 30 napja után, amely alatt nem szedtük a nyugdíjat.

Elértem a nyugdíjkorhatárt, és igényeltem az öregségi nyugdíjat, de továbbra is dolgozom és dolgozni is fogok. Kell-e kérelmezni az öregségi nyugdíj emelését a nyugdíjbiztosítás idejére?

Az öregségi nyugdíj emelését nem kell kérelmezni. A Szociális Biztosító automatikusan megteszi ezt. Ha azonban a nyugdíjbiztosítás év közben megszűnik, a Szociális Biztosítónak levélben elküldött kérelem útján lehetőség van a nyugdíjemelés kérelmezésére. A levélben az igénylő megadja az azonosító adatokat, hogy mit kér és mikortól.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.