2023. május 28., 11:32

Kinek jár a nyugdíj? Minden egy helyen, amit a nyugdíj intézéséről tudni kell

Minden ember, aki teljesíti a feltételeket, idős korában nyugdíjat kap. Ennek alapfeltétele a legalább 15 ledolgozott év, ami alatt az illető után a munkaadója elvezette a társadalombiztosítást, vagy egyéni vállalkozóként azt saját maga fizette, vagy önkéntesen fizette, esetleg bizonyos esetekben az állam fizette helyette.

nyugdijkorhatar.jpg
Fotó: archívum

A nők valamivel előtt mehetnek nyugdíjba, mint a férfiak, ha legalább egy gyermeket felneveltek. A nyugdíjkorhatár minden egyes gyermek után fél évvel csökken.

Ha a gyermek(ek) felnevelését nem lehet figyelembe venni a nők esetében, akkor annál a férfinél veszik figyelembe, aki az(oka)t felnevelte.

Korábban mehetnek nyugdíjba, vagyis előbb érik el a nyugdíjkorhatárt azok, akik kiemelt munkakategóriában dolgoztak.

Hogyan kérvényezzük?

A nyugdíjkérelmet a Szociális Biztosító helyileg illetékes, lakóhelyünkhöz legközelebbi kirendeltségén tudjuk beadni, ahol a hivatal munkatársa megírja velünk.

A kérvény megírását jó, ha előre egyeztetett időpontban tesszük meg, és időben, nagyjából egy hónappal a nyugdíjkorhatár betöltése előtt kérünk rá időpontot. A megírásra leghamarabb a nyugdíjkorhatár betöltésének napján, vagy bármikor ezután kerül sor.

Pontos időpontot kérhetünk a foglalási rendszerben (Rezervačný systém), ahol kiválaszthatjuk a konkrét kirendeltséget és az időpontot is, ami nekünk megfelel. A foglalás után visszaigazolást kapunk a terminusról és azokról az okiratokról, amelyek a kérvény megírásához szükségesek, a kirendeltség munkatársának elérhetőségéről, akivel a kérelmet írni fogjuk, és akivel kapcsolatba képhetünk, ha valami nem világos.

Gyakori kérdés, vajon ellenőriznünk kell-e, hogy a Szociális Biztosítónak releváns információi vannak-e a ledolgozott éveinkről?

Erősen ajánlott, méghozzá még időben. Nézzünk utána, hogy a Szociális Biztosító nyilvántartja-e az összes volt foglalkoztatási időszakunkat és bruttó bérünket (mert ettől függ a jövendő nyugdíjunk összege). Hogy ellenőrizzük, melyik időszak van nyilvántartva, látogassuk meg a saját biztosítotti elektronikus számlánkat (Elektronický účet poistenca) a Szociális Biztosító e-szolgáltatásaiban. Itt ellenőrizzük, hogy valamennyi foglalkoztatási időszak benne van-e a nyilvántartásban. Akár ki is kérhetjük ezt, kivonat formájában, de egy formanyomtatványon keresztül is, telefonon a 0800 123 123-as számon, e-mailben pedig a podatelna@socpoist.sk címen, esetleg személyesen a biztosítóban.

Milyen dokumentumokra lesz szükségünk?

Előre készítsük elő a hiányzó foglalkoztatási időszakból a dokumentumokat. Szükségünk lesz személyi igazolványra vagy útlevélre is.

Vigyük magunkkal az iskolai végzettséget bizonyító iratokat (inaslevél, érettségi bizonyítvány, diploma vagy azt, mettől meddig jártunk iskolába)

Az 1963 után születetteknek szükségük van a kötelező iskolalátogatás befejezéséről is igazolást vinniük.

A férfiaknak a katonakönyvüket vagy a katonai szolgálatról szóló igazolásukat is fel kell mutatniuk.

A gyermekek anyakönyvi kivonatait is vinni kell, abban ez esetben, ha a kérelmező külföldi, vagy gyermekei külföldön születtek.

Azokat az iratokat, amelyek nincsenek feltüntetve  a biztosított személyes számlájáról szóló információk közt (Informácie o stave individuálneho účtu poistenca) a 2003. december 31-ig tartó időszakig.

A munkaadó igazolását a munkaviszonyról, az 1990. május 1 előtti időszakból, ha a kérelmező olyan államokban dolgozott, amelyekkel Szlovákiának nincs államközi szerződése a szociális biztosításról.

A minimálnyugdíj megítéléséhez szükséges felmutatni a külföldön szerzett biztosítási időszakról szóló igazolást, amennyiben ez az eset fennáll.

Amennyiben bankszámlára szeretnénk utaltatni a nyugdíjat, vigyük magunkkal a kitöltött és a bank által igazolt formanyomtatványt (Poukazovanie dôchodkových dávok na účet dôchodcu v banke)

Hogy megy végbe a kérvény megírása?

Konkrét időpontban megyünk be a Szociális Biztosító lakóhelyünkhöz tartozó kirendeltségére.

Bemutatjuk az előre elkészített iratokat, amelyek szükségesek a kérvény megírásához.

A biztosító alkalmazottja ezek alapján elektronikus formanyomtatványt, kérvényt (Žiadosť o dôchodok) tölt ki. Aláírásunkkal igazoljuk az adatok helyességét. A kérvény beadásáról igazolást is kérhetünk (a munkaadónak kellhet a lelépő kifizetésére vagy más célokra).

Hogyan tudjuk meg, kapunk-e nyugdíjat?

A nyugdíjjogosultságról való döntésre a kérvény megírásának napjától kezdve 60 nap áll rendelkezésre. Az erről szóló értesítést postai úton vagy elektronikus formában kapjuk meg.

Bonyolult esetekben a 60 napos határidő kitolható, de erről a biztosító írásban tájékoztat.

Mitől függ a jövendő nyugdíjunk összege?

A szociális biztosításban töltött időszak hosszúságától (ledolgozott évek).

A bruttó béreinktől, amelyeket aktív éveink során kaptunk ( a bruttó bérbe beleszámítódnak a Szociális Biztosítóba való elvezetéseink is)

A nyugdíj nagysága függ attól is, takarékoskodtunk-e a II. nyugdíjpillérben, és hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után dolgoztunk-e.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.