2022. április 5., 12:58

Mit tehet, ha nyugdíj előtt elveszíti a munkáját?

Ha valaki legfeljebb két évvel a rendes nyugdíjkorhatár előtt veszíti el munkáját, elvileg két lehetősége van: vagy munkanélküli segélyért folyamodik, vagy korengedményes nyugdíjazást kér.  De melyik az előnyösebb számára a két lehetőség közül?

nyugdíj
Fotó: pixabay.com

A munkahely elveszítése bármely életkorban kellemetlen, de röviddel a nyugdíjkorhatár előtt jóval nehezebb munkát találni, mint fiatalon. Erre a célra is találták ki többek közt az ún. korengedményes nyugdíjazást. De van egy másik lehetőség is. Először bejelentkezik az illető a munkaügyi hivatalba, s ha kimeríti a munkanélküli segély lehetőségét, csak azt követően folyamodik a korengedményes nyugdíjért. Mindkét lehetőségnek megvannak azonban az előnyei és a hátrányai.

Sokak számára a korengedményes nyugdíj hátránya, hogy a jövőbeni nyugdíjuk tartósan alacsonyabb lesz.

Bár az előrehozott öregségi nyugdíj összegét ugyanúgy számítják ki, mint annak az öregségi nyugdíjnak az összegét, amelyre a kérelmező jogosult lett volna, ha elérte volna a nyugdíjkorhatárt, ám az így kiszámított nyugdíjat csökkentik.

A korengedményes öregségi nyugdíj összege a korengedményes öregségi nyugdíjra való jogosultság keletkezésének napjától a rendes öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig minden megkezdett 30 napért 0,5%-kal csökken.

Megítélésének további feltétele a legalább tizenöt ledolgozott év, és legfeljebb rendes öregségi nyugdíjkorhatár előtt két évvel igényelhető” – mondta Jana Hrabková, a Szociális Biztosító kommunikációs osztályának munkatársa. Ez a csökkentés végleges, és az így megítélt nyugdíj csak az éves valorizációval fog növekedni.

Ráadásul a korengedményes nyugdíj összegének el kell érnie legalább a 261,70 eurót.

Ha a Szociális Biztosító ennél alacsonyabb összeget számol ki, a korengedményes nyugdíjkérelmet elutasítják.

Ez a minimális összeg ez év június végéig érvényes, júliustól valószínűleg megemelik az összeget.

Ha tehát valaki két évvel a nyugdíjkorhatár előtt kér korkedvezményes nyugdíjat, akkor számolnia kell azzal, hogy 12,5 százalékkal csökken a nyugdíja.

Ez azt jelenti, hogy ha például az öregségi nyugdíj 600 euró lenne, akkor 12,5 százalékos csökkentés után a korengedményes öregségi nyugdíj összege 525,00 euró, vagyis a nyugdíja 75 euróval alacsonyabb lenne.

Ha valaki tehát, aki röviddel a nyugdíjba vonulása előtt veszíti el a munkáját, először folyamodik munkanélküli segélyért, és fél évvel elhalasztja így a korengedményes nyugdíjkérelmét, akkor magasabb lesz a nyugdíja. Ez esetben ugyanis nem 12,5, hanem csak 9,5 százalékkal csökkenne a kiszámított rendes öregségi nyugdíj összege.

A munkanélküliség időszakában a segély az eddigi bruttó bérének mintegy felét teszi ki. Ha például valaki bruttó 800 eurót keresett, körülbelül 400 eurós munkanélküli segélyben kell részesülnie. A maximális segélyt az átlagbér kétszereséből számolják ki. Június végétől a munkanélküli segély maximális összege a 31 napos hónapban 1154,80 euró, a 30 napos hónapban pedig 1117,50 euró lesz.

A munkanélküli segély folyósításának ideje nem számítódik bele a nyugdíjbiztosítási időbe.

Vagyis nem számolják azt bele a nyugdíj összegébe. Ez az időszak csak akkor lenne beszámítható, ha a nyugdíjigénylő önkéntes nyugdíjbiztosítást fizetne. A munkaügyi hivatalban munkanélküliként nyilvántartott időre pluszban is kifizethető a nyugdíjbiztosítás, ebben az esetben a nyugdíjbiztosítási időszakot is beleszámítódik a nyugdíj kiszámításába.

Munkanélküli segély nemcsak a Szociális Biztosítóban kérelmezhető, hanem a munkaügyi hivatalokban is az álláskeresők nyilvántartásába való felvételi kérelemmel együtt.

A kérelemben szereplő adatokat a munkaügyi hivatal az álláskeresők nyilvántartásába vételét követően elektronikus úton haladéktalanul továbbítja a Szociális Biztosítónak. A munkanélküli személynek ezért nem kell a Szociális Biztosítóval kapcsolatba lépnie.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.