2022. április 29., 16:44

Mennyi a magyar elsős? Beíratási mustra a Csallóközből

Április végéig tart az iskolaköteles gyermekek beíratása az iskolák első osztályaiba, ám a Csallóközben már több településen megvannak a pontos adatok a szeptemberben induló új iskolai évre vonatkozóan. 

2022_Csallóköz_beíratások
Fotó: pixabay.com

Az alapiskolai beíratások az elmúlt két évben a pedagógusok szerint nem voltak túl sikeresek, ugyanis a jelenléti beíratás a koronavírus-járvány miatt nem valósulhatott meg. Ebben az évben végre megnyithatták kapuikat az iskolák, és tárt karokkal várhatták a gyerkőcöket és szüleiket egyaránt. A megkérdezett intézmények igazgatói, munkatársai nagyrészt előnyben részesítik a személyes találkozót a szülőkkel és gyermekeikkel, hiszen szélesebb látókörrel gazdagodik mind a törvényes képviselő, mind pedig a nebuló. 

Somorján hasonló az arány mint tavaly

Összesen hatvanhat gyermeket írattak be a somorjai Corvin Mátyás Alapiskolába, nagy valószínűséggel ebből tíz gyermek halaszt majd. Így várhatóan ötvenhatan kezdik majd az új iskolaévet az intézmény falai között.

Majdnem hasonló az arány, mint tavaly, és a legtöbb belőlük somorjai szülők gyermeke. Ám érkeztek hozzánk Csákányról, Olgyáról, de Sárosfáról is. Az iskola felkínálta az online jelentkezést a szülőknek, s körülbelül 2/3-a a jelentkezőknek így töltötte ki a dokumentumokat"

– mondta el az intézmény igazgatója, Mészáros Péter. 

Kisiskola Kisudvarnokon

Bukta Varga Tünde, a kisudvarnoki alapiskola igazgatója tizenöt beíratott kisdiákról számolt be portálunknak, ezek között pedig akad olyan gyerkőc is, aki külföldön tanul majd.

"Egy diák halaszt ebből a tizenötből, ez a létszám pedig egy osztályt ad ki. A tavalyi évhez képest kicsit kevesebb a gyerkőc, tavaly ugyanis harmincöt gyermeket írattak be hozzánk, ami nagyon sok ilyen kisiskolához képest, mint amilyen a miénk is. Akkor két osztályunk volt, azelőtt soha nem tapasztaltunk hasonlót! Egyébként a ballagó diákokhoz képest ez a tizenöt kisdiák számunkra nagyon előnyös, elégedettek vagyunk ezzel a számmal" – jelentette ki az igazgató.

2022_Csallóköz_beíratások
Köztük vannak a jövendőbeli elsősök is
Fotó:  Kisudvarnoki AI. hivatalos oldala
Nagymagyari nehézségek

Hasonló a helyzet a Nagymagyari Magyar Tannyelvű Alapiskolában is, ahol szintén tizenöt gyermekkel számolnak, bár az igazgatónő szerint, ketten kértek halasztást az új tanévre.

"A beíratott diákok jobbára Nagymagyarról jönnek, de a környékbeli településekből is jöttek gyermekek. A beíratások nagyon jól lezajlottak, jó volt a hangulat, a szülőkkel remek kapcsolatot alakítottunk ki. Őszintén megvallva, az iskola és a nagymagyari óvoda között alig van kialakítva a kapcsolat, mivel az óvodában új a vezetőség, s jómagam is csak 2021 októberétől vagyok igazgató, de a megkeresésemre nem érkezett érdemi válasz, mégsem adjuk fel a reményt. A szülők voltak az iniciátorok, ők jelezték, hány iskolaérett gyermek volt az óvodában, akik aztán jöttek is az intézményünkbe, s mellettük pedig a környező településekről is sokan választották a mi iskolánkat" – vázolta a helyzetet az iskolaigazgató, Csicsay Éva. 

Jányok községből, Csenkéről és a környékről is jönnek majd szeptembertől a gyerekek, az igazgatónő a beíratásokat nagyon pozitívan értékelte minden nehézség ellenére is. Bár a helyi szlovák iskolában sokkal nagyobb az elsősök száma – körülbelül hatvan gyermek –, mégsem csügged a magyar iskola. A roma nemzetiségű lakosok aránya Nagymagyaron egészen magas, így csupán azok a magyar romák íratják be a magyar intézménybe gyermekeiket, akik maguk is a magyar anyanyelvű iskolát végezték el. 

Bősön elégedett az igazgatónő

A bősi Amade László Alapiskola igazgatója, Sebő Renáta a jelenléti beíratások alkalmával rövid előadásában tájékoztatta a szülőket az új iskolaévvel kapcsolatban: milyen feltételek mellett zajlik majd az oktatás, mire legyenek felkészülve a szülők és a gyerekek egyaránt. A Rákóczi Szövetség támogatásával a 2022/2023-as tanévre is (immár negyedik éve) biztosítják az elsős diákok számára az iskolatáskákat, így az igazgatónő arra kérte a szülőket, hogy ne vásároljanak az elsős gyermekeknek táskát. Ezt a támogatást június folyamán kapják kézhez a szülők és a gyerekek. 

2022_Csallóköz_beíratások
Az igazgatónő beszélget a szülőkkel
Fotó:  Reczai Lilla
Ötvennyolc diákot írattak be az első osztályba, ami véleményem szerint nagyon szép szám, meglátjuk majd, hogy ebből szeretnének-e halasztást kérni valakik, illetve miben változik majd ez a szám szeptemberig.

A szülőknek a kollégák azt is elmondták, hogy a közös tanulás, a közösen végzett feladatok mennyire tudják motiválni a gyermeket, ezért lenne jó, ha foglalkoznának a gyermekkel otthon is. Mi pedagógusok valóban csak a legjobbat szeretnénk a gyerekeknek!" – tette hozzá az igazgatónő.

2022_Csallóköz_beíratások
Fotó:  Reczai Lilla

A bősi alapiskolában tett látogatás alkalmával egy fiatal anyuka nyilatkozott azzal kapcsolatban, miért adja gyermekét magyar tanítási nyelvű alapiskolába: Magyar anyanyelvű a gyermekem, ezért számomra nem volt kérdés a választás.

A mi esetünk eléggé különleges – fogalmazott –, mivel szlovák óvodába járt a gyerkőc, de időközben jobbnak láttam átíratni őt magyar óvodába, mert lényegesen visszaesett a kommunikációs és szociális készsége: nem barátkozott, nem beszélgetett a társaival, pedig értette a szlovák nyelvet.

Egyébként pedig egyértelmű volt, hogy magyar iskolában fog továbbtanulni, de ezek a tapasztalatok még inkább eldöntették a helyes irányt" – nyilatkozta Henrietta, a jövendőbeli kisiskolás édesanyja.

2022_Csallóköz_beíratások
Bősi alapiskola
Fotó:  Reczai Lilla
Csilizradvány örülne a több gyermeknek

A hét csilizközi faluból, a Nagymegyerhez tartozó Izsapról és Csilizradványról íratták be a szülők gyermekeiket a csilizradványi Kóczán Mór Alapiskolába, amelyben nagyjából huszonöt kiselsős kezdi majd meg az új tanévet. Az igazgatónő, Nagy Judit portálunknak elmondta, hogy a szülők nagyon készségesek voltak, és jelenléti beíratással számolt az iskola.

Egy első osztállyal tudjuk kezdeni az iskolaévet. Nyilvánvalóan jobban örülnénk több elsős gyermeknek, de sajnos a körülmények nem kedveznek a fiatal szülőknek sem,

hiszen a környéken nincs megfelelő lehetőség a fiatal családok számára, nincsenek szabad telkek, így nem tudnak építkezni a családok. Valamint az sincs nagyon rendben, hogy a fiatalok csupán egy gyermeket vállalnak, vagy egyet sem, így nem születnek gyerkőcök sem, akik elsősök lehetnének" – tette hozzá az igazgatónő. 

Nemeshodosban pozitív a visszhang

A nemeshodosi alapiskolában összevont osztályok vannak, s a következő iskolaévben nyolc elsős diákkal kezdik majd meg a tanítást.

"A másodikosokkal lesznek összevonva, és ami azt illeti több lesz az elsős, mint a ballagó, mert a ballagó gyerkőcök csupán öten vannak. Egyelőre nem tudni, mennyien halasztanak majd, de nagyon örülök ezeknek az adatoknak. Viszont meglepő tény, hogy Dunaszerdahelyről és Nagyabonyból is érkeztek hozzánk kisdiákok" – mondta el az igazgató, Suska Szilvia. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.