2024. április 21., 08:00

Keszegfalvai kamionforgalom: leadták a petíciót, várják a zajszintmérést

Leadták a zajszintmérést követelő petíciójukat a Komáromi Járási Közegészségügyi Hivatalba az elégedetlen keszegfalvaiak. A település lakosai azt nehezményezik, hogy az áthaladó kamionforgalom elviselhetetlen zajjal jár, de nemcsak életminőségüket rontja, ingatlanjaikban is kárt tesz.

kamion
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pexels

Éjjel-nappal dübörögnek a nyerges vontatók a komáromi járásbeli Keszegfalva főútján. Ahogy a húsztonnás monstrumok elhaladnak a házak előtt, rezegnek az ablaktáblák, ha a megengedett sebességet túllepve, és/vagy sorban egymás után mennek, összekoccannak a poharak a vitrinben.

A Fő utca mentén, illetve a közeli mellékutcákban nem lehet ablakot nyitni a zaj miatt. A nyári melegben is fontolóra kell venni a teraszokra való kiülést. Azt ugyanis nemcsak a környékbeli, gazdag vízivilágból a faluba belátogató szúnyogok teszik kevéssé komfortossá, hanem az is, hogy beszélgetőpartnereinkkel csak hangos szóval lehet kommunikálni, az állandó háttérzaj miatt.

A jelenség, amellett, hogy kényelmetlen és egészségtelen, egy, az utóbbi időben a helyi ingatlantulajdonosok számára kedvező trendet is visszájára fordíthat. Aki Komáromból kíván kitelepülni az agglomerációba, a megfelelő ingatlan kiválasztása során azt is figyelembe kell vennie, hogyan fog bejárni a városba, ha munkahelye vagy gyermekei iskoláztatása oda köti. Ahol a főútra balra kell kikanyarodni, az az ingatlan a nagyon tudatos vásárolónál eleve háttérbe szorul.

A világ vezető logisztikai cégei egy részénél egyenesen No-Left Turn Policy van érvényben, azaz autóik útvonalát úgy tervezi meg saját útvonaltervezőjük, hogy az csak akkor forduljon balra, ha a behajtás semmiképp nem oldható meg jobbra kanyarodással. Így időt és üzemanyagot spórolnak meg. Aki próbált már reggel hétkor Izsa irányából a 63-asról a 64-es útra balra kanyarodni, az megértheti, miért döntöttek így a nagy logisztikai szolgáltatók.

Ebből a szempontból Kisizsa és Harcsás sem komfortos. Őrsújfalu a Monostori-híd üzembe helyezését követően rendszeresen dugul be a két, egymáshoz közeli körforgalom és közlekedési lámpa forgalomlassító hatása miatt, így a rövid távolság ellenére a városba való bejutás akár 20-25 percig is eltarthat. Gadócon már minden ingatlant eladtak, amelynek a kertjét át lehetett minősíttetni építési telekké. A mindenáron családi házba vágyók, botor módon, még egy iparterület mellett is hajlandók csillagászati összegért ingatlan vásárolni. Gadóc megtelt. Mindebből Keszegfalva profitált, ahol az elmúlt 3-5 évben jelentősen megnövekedtek az ingatlanárak. A jelenlegi helyzet viszont akár ezt a folyamatot is letörheti.

Komárom térkép
Magyarországon, koncepciózus módon az M1 autópályáról Komárom elkerülésével vezették a forgalmat a Monostori-hídra. Mivel azonban Észak-Komáromban nincs autópálya, az átjövő személy- és teherforgalmat a 63-as út, illetve Komárom városa "nyeli be."
Fotó:  Google Maps

A Monostori-híd megnyitása érezhetően megnövelte a kamionforgalmat Komáromban és környékén. Az új, építészeti szempontból kétségkívül gyönyörű híd a Szlovákiánál koncepciózusabb úthálózat-fejlesztéssel bíró Magyarországon megoldotta azt, hogy a kamionforgalom az M1 autópályáról Dél-Komáromot elkerülve tud átjutni Szlovákiába. Itt azonban a a kamionok az egyébként is túlterhelt 63-as főúton, illetve az alacsonyabb osztályú utakon folytatják útjukat célállomásuk felé.

A medvei híd karbantartás miatti lezárása a teherforgalom elől tovább rontott a helyzeten: a hídfelújítás idején azok a tehergépjárművek is Komárom felé jöttek, amelyeknek egyébként nem erre volt dolguk.

A Gúta, Vágsellye és Galánta ipari parkjaiba árut szállító teherforgalom az 573-as úton halad tovább, Gadócot elhagyva Keszegfalván át. A településen elég szűk a főút, járda is keskeny, a lakóházak pedig közel vannak az úttesthez. A község elején levő éles kanyarban két kamion el sem fér egymás mellett, a tehergépjárművek részéről bevett gyakorlatnak számít a záróvonal-átlépés. Február 19-én, ezen a szakaszon egy kamion lehajtott az útról, beszakítva az úttestet. Két műszaki mentőjármű és egy daru emelte vissza az útra. Személyi sérülés szerencsére nem történt, de a baleset órákra megbénította a forgalmat. Erről portálunkon is beszámoltunk.

Mivel a kamionosok nem mindig tartják be a megengedett sebesség felső határát, a járművek nemcsak veszélyesen, hanem zajosan is kelnek át a településen. Ezt elégelte meg helybeliek egy csoportja, és petícióban fordul a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatalhoz. Azért választották a nyomásgyakorlásnak e formáját, mivel a korábbi, egyéni kezdeményezésre a hivatal nem reagált.

Leszkó Melinda, a petíciós bizottság elnöke a lapunk elmondta,

a falun áthaladó kamionforgalom elviselhetetlen méreteket öltött, a Fő utcán élők nem tudnak létezni a saját udvarukon, kertjükben. Nem tudunk pihenni."

Olyan mértékű a zaj, hogy a főút mellett élők ablakot is csak a feltétlenül szükséges időre nyitnak. A problémát csak fokozza, hogy Keszegfalva Fő utcáján a házak nagyon közel vannak az úttesthez. „Minden embernek az egészsége a legfontosabb, ezért döntöttünk a petíció mellett” – tette hozzá. Leszkó Melinda elmondta, az aláírásgyűjtés során is kiderült, az emberek elégedetlenek a kialakult helyzettel. Hisz az állandó zaj mellett veszélyesebbé vált a kerékpározás is a főúton, illetve az átkelés a kijelölt gyalogos átkelőhelyeken. A település kisiskolája is a főút mellett fekszik, s bár modern nyílászárókkal szerelt, a zaj a tanítást is zavarja.

A petícióban azt kérik, hogy a közegészségügyi hivatal végezzen zajszintmérést a településen. Meggyőződésük ugyanis, hogy a kamionok által keltett zaj jóval túllépi a határértéket.

Danics Rudolf, a petíciós bizottság tagja elmondta, természetesen ők is végeztek zajszintmérést, de mivel ez nem szabványosított eszközökkel történt, ez egy hivatalos eljárásban nem állná meg a helyét. Emiatt feltétlenül szükséges, hogy a mérést ilyen tevékenység folytatására jogosult szerv végezze el, egy esetleges további eljárásban ugyanis csak az ilyen eredményeket lehet felhasználni. Danics Rudolf szerint a forgalom lassítása is javíthatna a helyzeten, ez ugyanis csökkentené a zajt. Akkor is kevesebb kamion haladna át a településen, ha csak a célforgalom gépjárművei hajthatnának be.

Nagy Viktor keszegfalvai lakos portálunknak elmondta, az emberek meg voltak szokva a nyugodt, falusi élethez, ezt most a kamionok, sajnos, gyakran szó szerint alapjaiban rengetik meg. Nagy Viktor szerint a helyiek attól is tartanak, hogy baleset történhet a forgalmas főút falubeli szakaszán.

Nyilván valós megoldást a környékbeli községek problémáira egy elkerülő út nyújtana, ez viszont a jövő zenéje. Addig maradnak az ilyen öntudatos, polgári kezdeményezések, amellyel most Keszegfalva élen járt. Lehet, hogy ez egy komolyabb, regionális összefogás alapja is lehet a későbbiekben.

A petíciót a múlt héten adták le a közegészségügyi hivatalnál.

641-en írták alá, ami azt jelzi, a probléma nem közömbös a településen élők számára. A válaszlevél még nem érkezett meg, de telefonon már értesítettek, hogy a közeljövőben várható a mérést végző szakember kiszállása”

– tájékoztatta lapunkat a petíciós bizottság elnöke.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.