2022. október 4., 09:07

Három polgármesterjelöltje és 51 képviselőjelöltje van a Szövetségnek a Szenci járásban

A Szenci járás településeit az utóbbi években jelentős mértékben meghatározza az ország más régióból való betelepülés. A lakosság számának óriási növekedése – 1995-től mintegy 70 százalékkal nőtt a járás lakóinak száma – elsősorban a főváros közelségével, a fővárosi agglomeráció terjeszkedésével magyarázható. Ez jelentős mértékben befolyásolja a lakosság összetételét is: a legutóbbi népszámlálási adatok tükrében a járásban élő magyarság százalékos aránya több mint 4 százalékkal csökkent.

Boldogfa
Boldogfa
Fotó: Neszméri Tünde

Az október 29-én zajló önkormányzati választásokon a Szenci járás 13 falujában a Szövetség pártnak nincsenek minden településen jelöltjei, több településen viszont kihívó nélkül indul a polgármesterjelölt.

„Vannak olyan települések a járásban, ahol a választási eredmény már most borítékolható. Éberhardon például nincs kihívója Valacsay Edit jelenlegi polgármesternek, aki egyben a Csemadok Éberhardi Alapszervezetének is az elnöke, és az idei helyhatósági választáson függetlenként indul” – nyilatkozta portálunknak Neszméri Tünde, a Szövetség szenci járási elnöke, hozzáfűzve, a településen a jelenlegi képviselő-testület 11-re emelte a képviselők számát, ebből ketten a Szövetség színeiben indulnak.

De hasonló a helyzet Gútoron is, ott sincs ugyanis a jelenlegi polgármesternek kihívója. A független jelöltként induló Ludmila Goldbergerová így minden valószínűség szerint továbbra is polgármester marad. A hét képviselői helyre hét jelölt van, ebből ketten indulnak a Szövetség színeiben, akik így már biztos befutóknak számítanak.

„Nincsen kihívója Vőkön sem a jelenlegi polgármesternek, aki a legrégebben regnáló polgármestere a járásnak. Fejes Boldizsár a Szövetség színeiben indul a tisztségért. A település 5 önkormányzati képviselői helyére 10 jelölt jelentkezett, közülük öten a Szövetség színeiben” – ecsetelte a választási helyzetet Neszméri Tünde.

Egyházfa
Egyházfa
Fotó:  Neszméri Tünde

Kihívó nélkül indul továbbá Egyházfán is a jelenlegi polgármester, Silló Igor, aki a Szövetség-KDH koalícióban indul. Ugyanígy koalícióban indulnak a szövetséges képviselőjelöltek is, összesen négyen. Az öttagú testületbe hatan jelöltették magukat.

„Van még polgármesterjelöltje a Szövetség pártnak Rétén is, Metzner Zoltán személyében, aki jelenleg is ellátja ezt a tisztséget. Metzner Zoltánnak két kihívója van, és a Szövetség Rétén teljes listával, azaz kilenc képviselőjelölttel vág neki a választásoknak. A településen összesen 16 képviselőjelölt indul” – sorjázza Neszméri Tünde.

A Szövetség színeiben indul továbbá Zonctorony polgármestere, Csermák István is, neki két kihívója van, a községben 13 képviselőjelölt van, az összesen 7 képviselői helyre, a 13-ból heten indulnak a Szövetség színeiben.

Zonctorony határa
Neszméri Tünde, a Szövetség szenci járási elnöke Zonctorony határánál
Fotó:  Neszméri Tünde

Dunasápújfalun nincsen kihívója a jelenlegi polgármesternek, Árvová Zuzanának. Itt 13 jelölt indul az összesen kilenc képviselői helyre, ebből négyen a Szövetség színeiben. 

Boldogfán is csak a regnáló polgármester, Múčka Peter indul, itt 5 képviselői helyre hatan jelentkeztek, ebből hárman a Szövetség színeiben indulnak. A boldogfai képviselő-testületben az MKP korábbi képviselői eddig is szorosan együttműködtek a polgármesterrel, ami feltehetően a jövőben is így lesz.

Hegysúron sincs a jelenlegi polgármester Takács Adriánnak kihívója, a héttagú képviselő-testületbe 12-en pályáznak, ebből hárman a Szövetség színeiben.

Félben viszont két kihívója is van a jelenlegi polgármesternek, Pomichal Istvánnak. Pomichal a Szövetség tagja, de az október 29-ei választáson függetlenként indul, amit a párt alapszabálya engedélyez a számára. A 9 képviselői helyre 11 induló van itt, ebből ketten a Szövetség színeiben mérettetik meg magukat” – teszi még hozzá.

Magyarbélen nem indul a korábbi polgármester, a magyar falvak közül itt van a legtöbb polgármester jelölt, összesen négy. A Szövetség párt tagja, Fülöp Péter is elindul a posztért, de függetlenként. A testület kilenc képviselőből áll, amelyre 27 képviselőjelölt pályázik. A Szövetség Fülöp Pétert és csapatát támogatja.

Nagyborsán és Szemeten nincs jelöltje a Szövetségnek.

Összesítve tehát elmondható: A Szenci járás településein összesen három polgármesterjelöltje van a Szövetségnek, egy pedig koalícióban indul. 51 szövetséges képviselőjelölt van, ezek közül már most vannak biztos befutók: Éberhardon és Gútoron például 2-2 jelölt már biztos bejutó, mivel ezeken a településeken csak annyi jelölt van, ahány képviselői hely.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.