2023. május 1., 08:54

Felújítják az Ipolysági Városi Könyvtár épületét

Hamarosan kezdetét veheti az Ipolysági Városi Könyvtár épületének teljes felújítása. Mivel a könyveket ideiglenesen egy másik épületbe kell áthelyezni, az intézmény 2023. március 20-ától zárva van.

Ipolyság
helyi diákok is közreműködtek a költözésnél
Fotó: Ipolysági Városi Könyvtár

Amint azt Nagy Tímeától, Ipolyság város alpolgármesterétől megtudtuk, a könyvtár évek óta elég mostoha körülmények között működik: az épület nehezen megközelíthető, kicsi, szűkösek a terek, a könyvállomány viszont folyamatosan növekszik:

Az előző városvezetéstől »örököltünk« egy nyertes pályázatot, amely az épület energiaintenzitásának csökkentésére lett kidolgozva, a könyvtár épületének teljes szigetelésével, nyílászárók cseréjével stb. Eleinte gondolkodtunk azon, hogy átvegyük-e ezt a pályázatot, mert lesz ugyan a városnak egy felújított épülete, de a könyvtár gondja nem oldódik meg: a terek nem lesznek nagyobbak és nem fog több könyv elférni az épületben. Sőt, mi a városi könyvtárat egy másik helyszínen szeretnénk majd működtetni, a Bartók Béla Művelődési Központ szerves részeként.”

Hosszas mérlegelés után végül úgy döntöttek, átvállalják a pályázatot, de új közbeszerzést hirdettek meg, mert a munkálatok körül tisztázatlan kérdéseket véltek felfedezni. Nagy Tímea szerint például senki nem foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy mi lesz a könyvtárral, amíg zajlanak a munkálatok, s mi lesz a könyvtári alkalmazottakkal, ha a könyvtár egy évre bezár.

Tisztában voltunk vele, hogy több ezer könyvet kell majd átköltöztetni, ezért kis távolságokban kellett gondolkodnunk. Így esett a választás a helyi nyugdíjas klub helyiségeire, amelyek a szemközti épületben helyezkednek el. Ez azonban azzal járt, hogy onnan viszont ki kellett költöztetnünk a nyugdíjas klubot. Mivel a város egy másik ingatlana, az egykori Csemadok-székház évek óta kihasználatlanul állt, pár hét alatt sikerült belülről olyan állapotba hozni (padlócsere, festés, apróbb javítások, új bútorok), hogy be lehessen oda költöztetni egy új társaságot, a nagyon aktív, sok tagot számláló nyugdíjasokat”

– tette hozzá az alpolgármester, majd így folytatta: „Miután a helyiségek kiürültek, sor kerülhetett a könyvtár átköltöztetésére. Óriási munkát végeztek a könyvtár alkalmazottai, nekik jár a legnagyobb köszönet. Két hét alatt sikerült átköltöztetni valamennyi részleget. A legkeresettebb könyvek kikerültek a polcokra, a többi különböző helyeken lett elraktározva. Óriási köszönet jár a nyugdíjasoknak is, hiszen nagyon megértőek és együttműködőek voltak. Köszönet illeti a helyi Műszaki Szolgáltatások munkatársait és a város alapiskoláit is; mind a négy alapiskola tanulói besegítettek a költöztetésbe.”

Mint megfogalmazta, megérte a sok viszontagság, mert valahol mindenki jól járt: a könyvtárat nem kell egy évre bezárniuk, a nyugdíjas klub szép és nyugodt környezetben működhet tovább és a felújítás is zavartalanul folyhat majd.

Büszke vagyok rá, hogy Ipolyságon újra bebizonyítottuk, hogy egy jó ügy érdekében össze tudunk fogni”

– zárta gondolatai sorát Nagy Tímea.

A munkálatok előreláthatólag egy évig zajlanak majd, addigis az Ipolysági Városi Könyvtár május 9-étől a nyugdíjas klub épületében, a Janko Kráľ utca 56-os szám alatt várja az olvasókat.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.