2024. május 13., 14:34

Elektromos autóbuszok érkeznek Kassára

A nyári hónapok folyamán 11 új, teljesen elektromos meghajtású autóbusszal bővül a Kassai Közlekedési Vállalat járműparkja. A 14 millió eurós projekt nemcsak a járművek beszerzését, hanem a töltésükre szolgáló infrastruktúra kiépítését is magába foglalja.

autóbusz, elektromos busz
illusztrációs felvétel
Fotó: kosice.sk

A beruházási és régiófejlesztési minisztérium jóváhagyta a Nulla emissziós tömegközlekedés Kassa városában elnevezésű projekt támogatását, uniós forrásokból közel 14 millió euró vissza nem térítendő támogatást bocsát a Kassai Közlekedési Vállalat (DPMK) rendelkezésére. A közlekedési vállalat ebből 11 elektromos autóbuszt vásárol, illetve kiépíti az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúrát. Jelenleg a közbeszerzés kiírásán dolgoznak, már annak a befejező stádiumában vannak.

Roman Danko, a DPMK megbízott vezérigazgatója elmondta, az elektromos buszok beszerzése az egyik lépés azon céljuk eléréséhez, hogy a dízel meghajtású járművek arányát a jelenlegi 85 százalékról fokozatosan a felére csökkentsék.

Az új, alacsonypadlós, nagykapacitású, klimatizált elektromos buszokat pantográf áramszedővel töltik majd, s azok több smart technológiával lesznek felszerelve.

Mint kifejtette, azt szeretnék elérni, hogy tisztán elektromos járművek közlekedjenek a 71-es és 72-es járat vonalán, ahol egykor trolibuszok jártak, illetve később más útvonalakon is. Az új buszokat csak éjjel töltenék a depóban, napközben az új töltőinfrastruktúrának köszönhetően az egyes járatok végállomásán kapcsolják majd rá őket gyorstöltőre – magyarázta Danko.

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere kiváló hírnek nevezte, hogy sikerült külső forrást találni az elektromos autóbuszok vásárlására.

Hosszútávú célunk a modern, környezetbarát, a lehető legkisebb károsanyag-kibocsátású tömegközlekedés kialakítása”

– mondta.

Hozzátette, a város a közlekedési vállalattal együtt több hasonló projekt előkészítésén dolgozik. Több mint 200 millió euró uniós forráshoz szeretnének hozzájutni, amiből javítanák az infrastruktúrát és növelnék az utasok kényelmét, például felújítanák a KT8-as villamosokat vagy további, sűrített földgázzal (CNG) működő buszokat vásárolnának, de tervben van egyebek mellett egy új autóbuszdepó építése, utasszámláló rendszer kiépítése, illetve a kártyás fizetés bevezetése a járművekben.

A DPMK járműparkja az elmúlt öt évben összesen 36 új járművel bővült, legutóbb a tavalyi év végén szereztek be három CNG meghajtású autóbuszt. Emellett felújítottak és modernizáltak 35 buszmegállót, s elő van készítve a projekt további 13 felújítására.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.