2020. november 18., 12:20

Új, alacsonypadlós buszokkal modernizálják az elővárosi járatokat Kassa megyében

Huszonnyolc új autóbusz közlekedik majd Kassa megye útjain. Az alacsonypadlós buszok az elővárosi járatok útvonalain teljesítenek majd szolgálatot.

autóbusz busz Eurobus tömegközlekedés
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: TASR

Az eurobus közlekedési vállalat és Kassa megye több mint 5,2 millió eurós uniós támogatással, mintegy 580 ezer eurós önrésszel szerezte be a 28 autóbuszt. Az IVECO Crossway Low Entry típusú busz két, 10,8 és 12 méter hosszú változatáról van szó. Az alacsonypadlós buszok előnye, hogy gyorsabb és kényelmesebb a fel- és leszállás, így a járművek kevesebb időt töltenek a megállókban, továbbá nyitható rámpa segíti a mozgáskorlátozottak felszállását. A konkrét típus kiválasztásánál figyelembe vették azok környezetre gyakorolt hatását, károsanyag-kibocsátását.

Az új buszok 57 elővárosi járat vonalán szállítják majd az utasokat a Kassa II, Kassa-környéki Rozsnyói, Nagyrőcei, Iglói, Gölnicbányai, Tőketerebesi, Eperjesi, Lőcsei és Poprádi járásban. Ezekben a régiókban az elővárosi vonalakon jelenleg 225 autóbusz jár, ezek nagy része már több mint tíz éve áll szolgálatban. A járműpark megújítása fontos része az integrált közlekedési rendszer kiépítésének a Kassai és az Eperjesi kerületben

– emelte ki Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke. Hozzáfűzte, a tömegközlekedés támogatása több szempontból is fontos, példaként említette a környezetvédelmet, a közlekedési balesetek számának csökkentését és a kevés városi parkolóhellyel kapcsolatos problémákat.

autobusy01_13_11_2020741212.jpg
Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke és Ľubomír Gerši, az eurobus vezérigazgatója
Fotó:  TASR

Ľubomír Gerši, az eurobus vezérigazgatója azt hangsúlyozta, az utasok kényelmesebben utazhatnak az új, klimatizált autóbuszokban, amelyekben kamera- és információs rendszer, wifi-hálózat van telepítve, s például lehetőség van okostelefon töltésére USB-csatlakozón keresztül.

Környezetvédelmi szempontból elmondhatjuk, a buszok a legszigorúbb normákat teljesítő dízelmotorokkal vannak felszerelve. Társaságunk ezt a trendet szándékozik követni a jövőben is, hogy a tömegközlekedés vonzóbb alternatívává váljon az egyre növekvő individuális közlekedéssel szemben

– mondta Gerši.

Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.