2023. február 3., 18:55

Demko Mária: Ha nincs múltunk, jövőnk se lesz

A Nagyidai Csemadok Hagyományőrző Csoport vezetője, Demko Mária a magyar kultúra napja alkalmából Csemadok Közművelődési Díjban részesült. A díjazottal beszélgettünk.

Demko Mária
Fotó: Fábián Gergely
Demko Mária átveszi a Csemadok Közművelődési Díjat

Milyen érzésekkel vette át az elismerést?

Nagyon örülök a díjnak. Nagy meglepetés volt számomra. Kisebb kitüntetésekben már volt részem, de ilyen országos elismerést még nem kaptam. Nemcsak magamnak, a csoportnak is köszönhetem, hogy ezt elértem. Nagyon örülök neki.

Régóta tevékenykedik a kultúra területén?

Tulajdonképp alapiskolás korom óta. Színházat játszottam, énekeltem, szavalóversenyeket nyertem, táncoltam az Új Nemzedék Táncegyüttesben, aztán a nagyidai Csemadok mellett működő néptánccsoportban, amely 1974-ben vette fel az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes nevet.

Egész életemben a kultúrában mozogtam, dolgoztam. Elmondhatom, azt csináltam, amit szerettem.

A hagyományőrző csoportnak 2013-tól vagyok a vezetője. Ez a Csemadok mellett működő tánccsoport volt, az 1950-es évek elején alakult. Aztán megszűnt, majd az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes 40. évfordulójára ismét összeállt, akkor úgy döntöttünk, éneklőcsoport lesz. Ennek 2021-ben volt a harmincéves évfordulója. Ez egy vegyes énekkar, jelenleg 18-an vagyunk, s az éneklés mellett táncolunk is.

Nagyidának körülbelül 4000 lakosa van, ebből mintegy 300-an vallják magukat magyarnak. Mennyire nehéz ilyen környezetben tevékenykedni, dolgozni azon, hogy az emberek megőrizzék a magyarságukat?

Nehéz, nagyon nehéz. Én mindent megteszek ennek érdekében. Kérdezték már tőlem, miért nem adtad a gyereked szlovák iskolába? Az őseim magyarok voltak, én is az vagyok. A lánykori nevem Almásy, nemesi levelünk volt. Nem tagadom meg a nemzetségemet, az anyanyelvemet. Akárki lesz itt, én úgyis magyar vagyok, minden ízemben, véremben, magyarként is fogok meghalni.

A településen sajnos tényleg csak 300-an vagyunk magyarok. Már régen megszűnt a magyar iskola, az én unokáim is a buzitai iskolába járnak. De szerencsére itt van az Ilosvai Ház, a hagyományőrző csoporttal mi is ott próbálunk.

Demko Mária
Fotó:  Fábián Gergely
Egész életét a kultúrának szentelte

Mi segítette abban, hogy az évtizedek alatt ennyit tett nemcsak a nagyidai, hanem a régió magyarságáért?

Szerintem az, hogy magyar családba születtem. Sokan mondják, a régi dolgokat el kell hagyni, el kell felejteni. Ilyen nincs! Ha nincs múltunk, akkor jövőnk se lesz.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.