2023. január 23., 18:01

Anyanyelvünk összeköt! - A Csemadok esszéíró-pályázatának kiértékelése

A Csemadok Szórványprogramja keretében az Országos Elnökség esszéíró pályázatot hirdetett a magyar nyelv, illetve a magyar szórvány napjai alkalmából.

A Csemadok esszéíró-pályázatának fődíja Galántán
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Az esszék tárgya a nemzeti identitás, a magyar nyelv óvása, a kisebbségi sors vállalása volt, ehhez 10 konkrét téma került meghirdetésre három kategóriában. A pályázatra mintegy 60 alkotás érkezett, mindegyik alapján elmondhatjuk, hogy az íróik elkötelezettek nemzeti közösségünk és anyanyelvünk sorsa iránt, tájékoztatta portálunkat Kiss Beáta, a Csemadok Országos Elnökségének tagja, a szórványprogram vezetője.

A pályázat díjazottjai:

Fődíj:

Bukovszky Borbála, Szentpéter – 1. kategória

Kiemelt díjazottak:

  1. kategória (tanulók): Mács Zille Anna, Rimaszombat
  2. kategória (diákok): Puha Kitti, Nagymegyer
  3. kategória (felnőttek): Tóth Anikó, Nagyölved

Különdíjak:

1. kategória: Szighardt Anna, Naszvad, Fazekas Anna, Rimaszombat, Zsidó Leila, Nagymegyer, Šipoš Mária, Deáki

2. kategória: Klaudia Sárközyová, Dunaszerdahely, Hamran Bianka, Nagymegyer

3. kategória:  Antal Réka, Palást, Mézes Vivien, Szap

A fődíjas pályázat elhangzott a Csemadok országos rendezvényén a Magyar Kultúra Napja alkalmából, Galántán.

Nincs is erre szebb alkalom. A kiemelt díjazottak esszéi megjelennek a Csemadok Első Kézből című lapjában. A különdíjasok könyvjutalomban részesülnek.

Szeretnék még kiemelni néhány iskolát, ahonnan kiemelkedően több pályázat is érkezett, bizonyítva az intézmények nemes ügyeink iránti elkötelezettségét.

Tardoskeddi alapiskola, nagycétényi alapiskola, rozsnyói református alapiskola, zsigárdi alapiskola, szentpéteri alapiskola, ipolyszakállosi alapiskola, rimaszombati alapiskola, deáki alapiskola, Összevont Szakközépiskola, Dunaszerdahely, Egészségügyi Középiskola, Dunaszerdahely, Ipari Szakközépiskola, Komárom" - mondta Kiss Beáta hozzáfűzve, természetesen köszönet illet mindenkit, aki a pályázatba bekapcsolódott, a felkészítő tanárok segítségét, a gyermek-, ifjú- és felnőtt alkotókat egyaránt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.